Hoe gemakkelijk communiceer je met anderen? Hoe ontvang je feedback? Hoe krijg je ruimte voor je eigen standpunten? Hoe blijf je in gesprek en reageer je adequaat op de reacties van anderen? Hoe blijf je rustig en overeind als iemand je lijkt aan te vallen? Kan je je comfortabel voelen in het halen van wat je nodig hebt of wilt? Mag je ruimte innemen?
We kennen allemaal wel mensen die schijnbaar moeiteloos voor zichzelf opkomen en die ruimte innemen als ze dat willen. Misschien ken je zelfs iemand die dat kan zonder luidruchtig te hoeven worden, iemand die rustig en redelijk blijft, maar tegelijkertijd niet wijkt en niet opgeeft.
Veel gevoelige mensen hebben moeite met confrontaties en doen er dus alles aan om elke kans op conflict uit de weg te gaan. Dat betekent dat je veel moet inleveren en het gevoel kunt krijgen dat je steeds aan het kortste eind trekt en dat anderen over je heen walsen als ze maar een klein beetje meer zelfvertrouwen en kracht inzetten.
Liever dan te blijven staan, hebben velen van ons geen andere mogelijkheid dan innerlijk of uiterlijk weggaan, of als dat niet kan heel opgewonden raken en veel herrie maken. Velen van ons vinden het gemakkelijker om tegen vrienden en kennissen te beklagen, dan naar degenen te gaan die er iets aan kan doen.
Waarom is dat eigenlijk? Wat voor vaardigheden hebben die anderen die wij misschien niet hebben? Wat doen zij goed, waar wij nog tekort schieten?
Er zijn natuurlijk mensen die gewoonweg veel herrie maken en agressief worden in contact, dat is niet wat wij willen. Wij willen volwassen zijn in onze emoties en acties, Wij willen op een gezonde en liefst rustige manier uitkomsten bereiken.
De vraag hier is daarom: Is het nodig om veel herrie te maken als je het ergens niet mee eens bent? Is het nodig om bang zijn voor iedereen die krachtiger lijkt dan wij, of die met meer zelfvertrouwen door het leven beweegt? Wat is er aan de hand als iemand veel herrie maakt en wat is er dan nodig?
Deze thema-bijeenkomst gaat over assertiviteit en communiceren met zelfvertrouwen. We willen in staat zijn om voor onszelf op te komen en onze persoonlijke belangen te dienen. Dat vraagt zelfregulatie en sociale vaardigheden die niet altijd vanzelf komen. Dat vraagt vermogen om erbij te blijven en rustig genoeg te blijven.
We willen natuurlijk graag weten hoe jij het doet en waar je tegenaan loopt en we kunnen van elkaar leren door de voorbeelden . Maar zoals bij alle vaardigheden, zijn er ook lessen om te leren en technieken die je kunt gebruiken.
Zelfvertrouwen is niet iets dat zomaar ontstaat. Het is de uitkomst van oefenen en voldoende positief resultaat bereiken. Zelfvertrouwen is de uitkomst van genoeg bewijs van vaardigheid.
Je kan natuurlijk doen alsof je zelfvertrouwen hebt, maar als je niet vaardig bent, wat heb je daar dan aan? Je valt snel genoeg door de mand en kunt dan alleen nog kiezen tussen agressief worden, bedelen, weggaan, of bevriezen. Geen van allen erg aantrekkelijke keuzen voor een volwassen mens en geen van allen goed voor je zelfvertrouwen en relaties.
Ben je benieuwd naar de vaardigheden van anderen? Ben je benieuwd of ook jij rustig kan blijven en reageren op een manier die passend is voor de situatie? Zou dat fijn zijn om te kunnen?
We gaan alvast een beetje vooruit kijken naar de cursus “Communiceren met Mensen” die Hans over een tijdje weer geeft. We gaan het hebben over innerlijke en uiterlijke patronen en hoe je het ook kan doen.
Wat doe je? Doe je mee? We hopen van wel. Op zijn minst kan het je denken over dit onderwerp veranderen. Je hoeft nooit meer slachtoffer te zijn. Het doel van deze middag is om een begin te maken op een spoor dat je verder kan helpen en meer levensvaardig helpt maken. Wij zullen er in elk geval zijn.
Kom je van ver?
Je kan hier ook overnachten of zelfs wat langer verblijven, bijvoorbeeld via ons B&B-aanbod.
Schrijf je in
Schrijf je meteen even in en laat je inspireren door meeslepende verhalen, ontwikkel je intuïtieve gaven en blijf automatisch op de hoogte.
Je bent succesvol ingeschreven!