dinsdag 10 september @ 09:00 – woensdag 18 september @ 18:30
Vanaf 10 september gaan we met een groep van maximaal 8 deelnemers een traject van de beroemde pelgrimstocht naar de prachtige kathedraal van Santiago de Compostela wandelen. We stappen daarmee in een eeuwenoude traditie van miljoenen pelgrims van over de hele wereld.
Het pad naar het graf van Sint Jacobus trekt steeds meer wandelaars en het is een inspiratie om hem te lopen. We lopen door een groen gebied, door bergen en dalen, en overal ademen we de ontspannen sfeer van landelijk leven en de gemeenschap van alle pelgrims die met ons meelopen en die ons voorgingen.
Ons startpunt is het vliegveld in Santiago in Spanje, vanwaar we met een bus naar Sarria afreizen, van waar we de volgende ochtend starten met de pelgrimstocht. Ga je met ons mee?
Hieronder lees je alle informatie en heb je de mogelijkheid om in te schrijven.
Buen Camino!
Op 9 mei liepen Hans en ik de pelgrimstocht met een groep een groep van 5 deelnemers en dat is ons uitstekend bevallen en het was een fijne groep om mee op reis te zijn. Het filmpje hieronder geeft je een impressie.
Nog even en dan gaan we
Het duurt nog even, maar dan gaan we op pad. De eerste deelnemers zijn al aangemeld en je kan er nog bij. Boek snel, want we sluiten half juli de inschrijving. Op dinsdag 10 september vertrekken we vanaf Schiphol naar vliegveld Santiago in Spanje.
Ga je mee op reis?
Wat is inbegrepen?
- Alle overnachtingen
- Ontbijt en het pelgrimsmenu als avondmaaltijd.
- De eerste alcoholvrije drank bij de maaltijden.
- Als je kiest voor een alles inclusief ticket dan zijn ook een lunch en drankjes (koffie, thee, frisdrank) in de pauzes onderweg inbegrepen.
- Je pelgrimspaspoort
- Je compostela (het officiële certificaat van je pelgrimstocht)
- Transfer naar Sarria van vliegveld Santiago (eerste dag)
- Transfer naar vliegveld Santiago (laatste dag)
- Begeleiding, steun en verzorging
- De cursus “Voettocht naar Santiago“.
Wat is niet inbegrepen?
Ofschoon we veel voor je geregeld hebben vanaf het vliegveld in Santiago, zijn er ook dingen die je zelf nog zult moeten regelen en wat kosten die voor je eigen rekening zijn. Dat gaat bijvoorbeeld over je vliegreis van en naar Santiago, maar ook verzekeringen en natuurlijk je persoonlijke uitrusting.
Ofschoon we de mogelijkheid bieden om een annuleringsverzekering voor je deelname te kopen, zal dat niet je vliegticket dekken en moet je beslissen of je ook voor je vliegticket een annuleringsverzekering wilt afsluiten.
Daarna zijn de meeste kosten gedekt, vooral als je alles inclusief hebt geboekt. De inbegrepen maaltijden met een eerste drankje bij maaltijden zijn inbegrepen en als je alles inclusief hebt geboekt dan krijg je ook in de pauzes een drankje, maar alles ernaast reken je natuurlijk zelf af. Het daarom is altijd goed om nog wat contant geld mee te nemen voor consumpties, souvenirs en/of onvoorziene uitgaven.
- Je vliegreis
- Je reisverzekering (optioneel)
- Een annuleringsverzekering (optioneel)
- Je persoonlijke bagage en wandeluitrusting
- Eigen consumpties buiten het pelgrimsmenu en gezamenlijke pauzes om.
Als je meer wilt weten of ergens vragen over hebt, neem dan even contact op en we zullen je graag verder informeren.
Cursus Voettocht naar Santiago
Speciaal voor deelnemers aan deze pelgrimstocht hebben we een online cursus gemaakt. In de cursus wordt je stap voor stap geholpen bij je voorbereiding op je pelgrimstocht en krijg je checklists, informatie en doorverwijzingen naar alle websites die je maar nodig kan hebben.
Het gaat dus over alles vanaf de materialen die je mee kan nemen, je fysieke voorbereiding tot aan het vinden van goedkope vliegtickets. Alle beginnersvragen over de pelgrimstocht worden op die manier eenvoudig beantwoord. Waar we nog iets gemist hebben, zullen we dat graag aanvullen als je daarom vraagt.
Alcoholvrij
We hebben besloten voor een alcoholvrije reis. Dat is deels praktisch en hoe we graag leven, maar ook passend voor een pelgrimstocht. We hebben het liefst dat je alcoholvrij blijft, of consumptie van alcohol tot een minimum beperkt.
Als je graag bier drinkt, dan kan je in de meeste horeca bier zero bestellen, maar vers geperste sinaasappelsap is ook een goede optie en gezond.
Mocht je toch een keer een biertje of glas wijn bij een maaltijd willen, dan betaal je dat altijd zelf. Als je meer wilt dan dat, dan is dit misschien niet de reis voor jou.
Lopen in een groep
Als je iemand bent die graag terugtrekt in je eigen ruimte, hoe is het dan om deze pelgrimstocht mee te doen? Hoeveel eigen ruimte is er in zo’n groep en wat als je even op jezelf wilt zijn?
Het zijn vragen die introverte en gevoelige mensen, zoals Hans en ik, wel kunnen bezighouden en mogelijk ook voor de vorige deelnemers was dat iets om op voor te bereiden.
Het is een feit, we slapen in groepsruimten, de slaapplekken voor pelgrims zijn vaak gevuld met stapelbedden. Je wandelt een route die door vele anderen ook bewandeld worden en zult dus zelden helemaal alleen zijn of je alleen of in een groep loopt.
Dat hoort echter bij de Camino, zoals het Jacobspad waarop we lopen vaak genoemd wordt. Onderweg zal je veel vriendelijke wandelaars tegenkomen die “Buen Camino” tegen je zeggen wat je natuurlijk ook tegen hun zult zeggen. Het is een gezellige gemeenschap die elkaar een goede weg wenst en steunt.
Het is een groepsreis en dat betekent dat je momenten zult hebben dat je samen optrekt. In elk geval eten we ontbijt en diner samen en als je alles inclusief boekt, zal je ook de pauzes en lunch delen met groepsleden.
Maar verder dan dat kan je met iemand oplopen of even terugtrekken in je eigen sfeer. Sommigen zullen sneller wandelen anderen wat langzamer en dat is helemaal prima.
Vorige keren ging dat ook zo en bleken ook degenen die er wat tegenop hadden gezien het prima naar hun zin te hebben en al snel haakten mensen bij elkaar aan en waren er fijne onderlinge momenten en is er veel gelachen en zelfs gezongen.
Als er een klik is zoek je elkaar vanzelf wat meer op en je bent altijd vrij om je eigen beweging te volgen. Als je met de maaltijden wilt meedoen, moet je natuurlijk op die momenten bij de groep zijn, maar je kunt eventueel ook voor alleen ontbijt en diner kiezen en dan heb je overdag de ruimte om helemaal je eigen weg te gaan, als je besluit dat je liever niet met de groep wilt meedoen.
Elke deelnemer krijgt een overzicht met alle slaaplocaties dus je weet altijd waar je aan moet komen en we hebben allemaal een mobiele telefoon (zorg wel dat roaming aan staat) en kunnen elkaar daarmee bereiken.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal vaak gestelde vragen. Klik op de vraag om het antwoord te openen.
Vraag: Is het niet te zwaar voor me?
Als je niet echt sportief bent aangelegd, of hebt wat lichamelijke ongemakken, dan is natuurlijk logisch dat je hierover wat twijfelt. Ik kan je daarover echter geruststellen.
Ofschoon je in totaal best een afstand loopt, is de afstand per dag niet heel groot. Je loopt helemaal in je eigen rustig tempo en kan zoveel pauzes nemen als je wilt. Sommige stukken gaan omhoog en daar voel je misschien dat je bilspieren hebt, maar de routes zijn allemaal goed te doen.
Je zult merken dat de eenvoud van deze omgeving en het lopen je als vanzelf in een ritme brengt waarin steeds gemakkelijker naar het volgende punt loopt. Vergelijk het maar met een dagje naar de natuur gaan, dan loop je ook gerust een aantal uur en zonder enig probleem.
Als ik naar mezelf kijk, dan vertrok ik ergens tussen 7 en 8 uur ‘s-ochtends en wandelde in etappes van zo’n anderhalf uur. Tussendoor nam ik dan pauzes ergens op een terrasje met een lekkere kop koffie en iets erbij, of bleef ergens op een mooie plek nog even wat hangen.
In totaal kwam ik dan na een uur of vier aan bij een volgende bestemming en dan was er nog veel tijd over om wat dan ook te doen en deze nieuwe plek rustig te verkennen.
Als ik zo om me heen kijk op de pelgrimstocht, dan zie ik gewone mensen en ook mensen met beperkingen die deze reis aangaan. De pelgrimstocht wordt dus ook door mensen aangegaan die minder goed kunnen lopen of in een rolstoel zitten.
Ze hebben een alternatieve route voor de minder begaanbare stukken en er zijn veel andere vervoersmogelijkheden ook als je ergens mocht stranden. Deze pelgrimstocht is dus voor iedereen!
Vraag: Hoeveel kilometer lopen we per dag?
Het aantal kilometers per dag varieert. In totaal wandel je 115 kilometer door gevarieerd natuurrijk landschap. Dat klinkt natuurlijk als een grote afstand, maar je loopt het gespreid over een week.
Onderweg kom je langs vele kerkjes en markeringen en die plekken kan je natuurlijk heerlijk verkennen en sfeer proeven. Onderweg kom je ook tal van andere pelgrims tegen.
Ons plan is om de wat langere stukken in het begin te wandelen, zodat je gelijk wat in een ritme komt en went aan het wandelen. De laatste dagen kunnen we dan wat rustiger aandoen.
Veel dagen zal je minder dan 20 kilometer lopen (wat in een normaal wandeltempo in 4 uur te doen is) en ik deel de route zo in dat we dagelijks ergens tussen 15 en 20 kilometer wandelen, wat een fijne afstand is om te wandelen.
Met goed ingelopen schoenen is dat gemakkelijk te doen en als je samen loopt, dan heb je ook wat afleiding en merk je de activiteit ervan misschien niet eens zo op.
Al met al is de inspanning per dag best beperkt en voor gezonde mensen van alle leeftijden haalbaar.
De laatste dag wonen we een bijeenkomst bij in de Kathedraal waarbij je ook je Compostela (officieel pelgrimscertificaat) ontvangt.
Natuurlijk gaan we ervan uit dat je voor de reis alvast begint met wat wandelen, zodat je niet helemaal uit het niets begint. Het is fijn om voordat je op reis gaat alvast regelmatig een stuk te lopen, misschien zelfs met een rugzak aan. Zo bouw je dan alvast je conditie wat op en loop je schoenen uit.
Als je wilt trainen voor de hellingen dan is traplopen een goede oefening. De wegen in Nederland zijn te vlak om voor de hellingen te trainen. Traplopen komt het dichtste bij. Je past je tempo natuurlijk aan en omhoog maak je wat kleinere stappen, dan is het gemakkelijk. Elke stap brengt je verder.
Op mijn eerdere pelgrimstocht merkte ik dat ik de eerste dag even dacht “Waar ben ik aan begonnen?”, maar dat ik al snel merkte dat het gemakkelijker werd en mijn conditie vond. Zo wandelend kwam ik vele pelgrims tegen en dat waren niet perse sportieve mensen.
Sommige liepen op blote voeten en ik herinner me ook iemand die helemaal niet gewoon liep (wijdbeens en zwaaiend met de armen, misschien een lichamelijke afwijking).
Omdat deze man niet gemakkelijk leek te lopen, wilde ik hem mijn wandelstok schenken, maar dat wees hij het met een vrolijke blik vriendelijk af. Hij liep gewoon verder, in zijn eigen tempo en met een geheel eigen vorm.
In de eerste groep in mei 2024 kwamen we een Duitser tegen die zelfs 40 kilometer op een dag blootvoets liep. Hij was zijn schoenen kwijtgeraakt en had geen passende nieuwe schoenen kunnen vinden. Bij aankomst in Santiago kwamen we hem ook daar weer tegen en zwaaiden vrolijk naar elkaar.
De pelgrimstocht is gewoon voor iedereen en als je minder gemakkelijk loopt, dan neem je gewoon wat meer tijd en kom je er ook. Ik heb zelfs mensen in een rolstoel gezien die de pelgrimsroute volgden.
Vraag: Is het niet te heet in Spanje?
Het deel van het Jacobspad dat wij zullen wandelen ligt in het Noordwesten van Spanje, tussen Zuid Frankrijk en het Noorden van Portugal.
Daar is het een milder klimaat dan aan de zuidelijke stranden waar veel toeristen zo graag heengaan. We verwachten dus geen grote hitte, maar een aangenaam warme temperatuur.
Het kan regenen in dat gebied, maar de maand september is normaal relatief droog. We rekenen dus op warm en droog weer in een prettig temperatuurbereik. De hetere temperaturen (30+ graden) komen pas later in de zomer. Wij lopen in mei en september en verwachten dan qua temperatuur nog goed wandelweer.
Natuurlijk houden we de weersverwachtingen in de gaten, maar dat is meer om te bepalen wat we aan kleding zullen meenemen.
Vraag: Pas ik wel in een groep?
Ook Hans en ik zijn graag op onszelf, dus we begrijpen het best als je wat opziet tegen een week in een groep.
Lekker stil op jezelf lopen is heerlijk en die mogelijkheid is er dus, ook al reizen we als groep. Het is een pelgrimstocht en als je die als meditatiewandeling (mindfull) wil wandelen, dan volg je helemaal de traditie.
Landen in een groep is niet voor elk van ons even gemakkelijk, al is het vaak zo dat ook degenen die dat uitdagend vinden het eigenlijk heerlijk vinden als een warme groep hen koestert en draagt.
Groepen kunnen ons ook veel geven en wijzelf hebben dus ook ervaren hoe fijn een groep kan zijn en hoe we zorgen dat groepen steunend en warm kunnen zijn.
De realiteit is dat je waarschijnlijk niet continue bij elkaar zult zijn. We gaan samen op pelgrimsreis, maar de wandeling zelf is ook jouw eigen meditatie en je bent dus vrij om je eigen tempo te wandelen en zo op jezelf te zijn als je wilt.
Het fijne van een groep is dat je niet alleen staat als er iets is, of je onderweg ergens strandt. In zulke gevallen zal iemand je dan kunnen halen en opmerken dat je niet op je bestemming aankomt. Het kan ook veiliger voelen.
In een tijd waarin iedereen wel een mobiele telefoon heeft kan je altijd even contact maken om hulp te vragen.
Als er eerste hulp nodig is, is er dan altijd iemand die je kan bijstaan, terwijl het waarschijnlijk ook gezellig zal zijn om met een kleine groep gelijkgestemden ‘s avonds wat te eten en drinken. Je kan wanneer je dat wilt aanhaken bij groepsleden of juist op jezelf blijven als je dat liever wilt. Wat je maar wilt.
Vertrouw er dus maar op dat het zich zal regelen en bouw in dat er ruimte is om alles te doen zoals je wilt. Maak gebruik van het voordeel dat een aantal dingen voor je geregeld zijn en je kunt rekenen op steun en gehoor als je dat nodig hebt.
Het spreekt voor zichzelf dat je altijd een beroep kunt doen op Hans en/of mij als je iets nodig hebt of er iets opgelost moet worden. Het grootste voordeel is dat je zo kunt instappen en dat alles wat verder georganiseerd moet worden voor je geregeld is.
Vraag: Hoe weet ik onderweg waar we lunchen en pauzeren?
De pauzes en maaltijden kunnen we niet helemaal vooraf plannen. Dat komt omdat je door een landelijk gebied loopt en we al lopend terrasjes en stands tegenkomen waar je iets kunt halen.
Het betekent dat als je wilt meedoen met de consumpties en pauzes dat je in de buurt van de groep moet blijven, ook als je op jezelf loopt. Het is en blijft een groepsreis.
Natuurlijk kan je kiezen om niet altijd met de groep mee te doen en dan zorg je gewoon voor je eigen voedsel en drankjes.
Als je vooraf al besluit dat je in elk geval overdag vrij wilt zijn van de groep en je eigen pauzes en consumpties wilt regelen, dan kies je voor het ticket met alleen ontbijt en diner.
In dat geval ben je vanaf het ontbijt tot aan het avondeten vrij om alles zelf te regelen en je eigen tijden aan te houden. Je kan dan met de groep meedoen of je eigen weg gaan, maar de consumpties reken je dan zelf af.
Hou er rekening mee dat ontbijt om praktische redenen niet perse altijd het eerste is wat we doen op een wandeldag. Niet alle slaapruimten bieden ontbijt en soms moeten we eerst een stuk het pad lopen eer we iets tegenkomen.
De vorige pelgrimstocht in mei bleek dat bij vertrek alles nog gesloten was en we dus pas na 9 kilometer wandelen (ongeveer 1,5 uur) een eerste open horeca tegenkwamen. Het kan dus per dag verschillen en we passen ons aan de omstandigheden aan.
Vraag: Wat als ik niet meer verder kan?
Daar gaan we natuurlijk niet vanuit, maar stel dat er iets gebeurt waardoor je het beter is om een dagje over te slaan. Of stel dat je niet meer verder zou kunnen lopen? Dan zorgen we voor je.
Er zijn onderweg ook andere manieren om naar het volgende routepunt te reizen en desnoods blijft een van ons erbij om je te helpen en begeleiden. Je bent belangrijk voor ons, dus we zullen je opvangen wanneer dat nodig is.
Wat je zult merken is dat er net als in vierdaagsen en marathons bezemwagens zijn. Onderweg kom je dus vele taxi’s en bussen tegen die speciaal daar staan om degenen die even niet meer verder kunnen of willen te verzamelen. Je wordt dan gewoon naar je volgende punt gereden.
Ook dat is een voordeel van samen pelgrimeren. Als er iets gebeurt hoef je er niet alleen voor te staan. We gaan er dus helemaal vanuit dat het allemaal goed zal gaan en dat je het prima naar je zin zult hebben en als het nodig is zijn we er voor je.
Vraag: Moet ik al mijn bagage dragen?
De aard van een pelgrimstocht is soberheid en je wilt dus minimale bagage meenemen. Alles wat je bij je hebt draag je zelf in een rugzak of op je lichaam en het is dus zaak om zo min mogelijk, maar wel genoeg, spullen mee te nemen.
Dat gezegd hebbend, bieden veel slaapplekken ook een service om rugzakken voor je te vervoeren naar de volgende slaapplek. Dat is geen onderdeel van de reis, maar als je geblesseerd mocht raken en je rugzak niet meer kan dragen, dan is er ook die mogelijkheid.
Eventuele kosten voor vervoer van je bagage zijn natuurlijk voor eigen rekening.
Vraag: Waar slapen we?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor overnachten op de pelgrimsroute. De minst luxe overnachting, vaak in een klooster, vinden we voor een groepsreis te sober. is voor de religieuze en sobere pelgrims en die vinden we zelf te sober.
Een hotel zou de meest luxe optie zijn, maar dat is niet wat pelgrims doen en maakt de reis onnodig duur.
Wat we hebben gekozen zijn slaapruimtes waar je met een aantal pelgrims in een zaaltje slaapt. Je kan het vergelijken met een jeugdhotel, maar dan speciaal voor pelgrims.
Als de groepsgrootte het nodig maakt zoek ik naar alternatieven, zoals een pension, maar ook daar zal je dan met meer deelnemers op een kamer slapen.
De meeste pelgrimsslaapplekken hebben was- en droog ruimtes voor je kleding en je kan er natuurlijk douchen. Meestal is er een keuken en een zitruimte, voor als je nog iets wilt opwarmen. Vaak is er een koffiemachine, al is het ook gezellig om ergens in de buurt een terras of gezellige locatie op te zoeken.
Vaak moeten de schoenen buiten de slaapruimten blijven en is er een aparte ruimte met een kast waar in je ze neerzet. Dit zorgt dat de slaapruimten schoon en fris blijven ruiken. Als je geluk hebt is er soms zelfs een zwembad. Ik adviseer je dus om je zwemkleding mee te nemen.
Ikzelf had verwacht dat ik in de slaapruimtes moeite zou hebben om te slapen. Ik had oordopjes meegenomen tegen de snurkgeluiden, maar dat bleek helemaal geen probleem. Na een hele dag buiten zijn, met alle avonturen van dien, heb ik heerlijk rustig geslapen.
De locaties zijn netjes geregeld, schoon en goed verzorgd, dus het zijn goede plekken om te overnachten en het houdt de reis goed betaalbaar.
Vraag: Wat levert zo’n pelgrimstocht me op?
Een pelgrimstocht is net als regelmatig mediteren. Het is iets dat je vooral voor jezelf doet en wat je iets geeft dat voor jou persoonlijk is. Het is jouw reis en jouw proces, of je nu alleen loopt of met een menigte.
Maar net als in meditatie kan een groep je daarin wel flink steun geven en helpen om daar te komen. Ervaar het maar.
Als je mediteert in een boeddhistisch klooster en je vraagt aan een van de monniken wat je eruit zou moeten halen, dan kan je een antwoord verwachten als “Dat is helemaal aan jou! Dat kan ik niet voor je bepalen.”.
Ik zal mezelf als voorbeeld gebruiken. Wat het mij vooral heeft gegeven is een diep bewustzijn van de lasten die ik in mijn leven nog droeg en dat ik die mocht achterlaten.
Ik had een “verkeerde” rugzak bij me, een rugzak met minder steun en die niet genoeg af te stellen was, en als gevolg daarvan deden de banden de eerste dag steeds meer pijn in mijn schouders.
Door die pijn kwam het inzicht omhoog dat dit eigenlijk symbool stond voor de trauma’s die ik nog droeg, de oude pijnlijke ervaringen. Ik werd me meer bewust van dit feit en het verlangen om lichter door het leven te gaan.
Ik was in contact met Hans en die suggereerde om op de eerste bestemming een andere rugzak te kopen en deze weg te doen. Toen ik dus aankwam met die pijnlijke last op mijn rug en schouders, bleek er inderdaad in de buurt een winkel waar ik een goede rugzak vond.
Ik heb die dag ook veel gehuild in het bewustzijn van die oude pijn en dat deed me ook heel goed. De tranen vloeiden nog rijkelijk terwijl ik heel symbolisch mijn oude rugzak in een container achterliet.
De rest van de reis is de pijn in mijn schouders milder geweest als een wegebbende herinnering aan wat was, maar de rest van de tocht kon ik beginnen met mijn reis in het nieuwe, zonder de oude ballast en met nieuwe ontmoetingen en avonturen.
Een van die avonturen kwam bij zowel mij als Hans op, namelijk dat we het nog eens wilden doen en het dan delen met anderen. De rest heb je gemerkt, want dit evenement is uit dat verlangen geboren.
Wat het jou zal opleveren weet ik dus nog niet, maar dat mag je ontdekken door de tocht te lopen. De eerste dag ben je dan misschien nog wat thuis en vol gedachten, maar je merkt ongetwijfeld net als ik deed dat je tijdens het lopen steeds stiller en leger zult worden en er ruimte ontstaat voor iets anders om naar boven te komen.
Wat dat is en wat het je zal geven, daar ben ik benieuwd naar en ik hoop dat jij dat ook zult zijn.
Vraag: Hoe meld ik me aan?
Dat is simpel. Als je hieronder een ticket bestelt dan ben je aangemeld en krijg je de rest van de informatie. Natuurlijk kost het wat, maar je kunt de betaling spreiden over drie maanden, dus we hebben het toegankelijk kunnen houden.
Maak dus maar snel de eerste stap en profiteer van deze unieke kans.
Vraag: Wat als er iets gebeurt, waardoor ik alsnog niet mee kan gaan?
We weten dat er soms iets kan gebeuren en je door oorzaken die buiten je invloed liggen alsnog niet mee kan gaan. Het is dan al heel jammer dat je zo’n heerlijk evenement misloopt en als je dan al het geld kwijt zou zijn is het erg sneu.
Natuurlijk willen we de financiële consequenties helpen verzachten en daarvoor hebben we een standaard annuleringsregeling die je hieronder kunt lezen. De restitutie hangt af van wanneer je annuleert.
Wil je jezelf verder indekken voor financiële consequenties, dan kan je voor een klein bedrag ook nog een annuleringsverzekering bestellen. Met die verzekering krijg je wanneer je onverhoopt moet annuleren bijna de hele ticketprijs retour.
Lees de annuleringsregeling hieronder voor meer details.
Let wel op: Als je niets van je laat horen, dan geldt dat nooit als annuleren. Zie daarvoor de no-show regeling.
Vraag: Ik heb mijn ticket besteld, wat nu?
Als je een ticket bestelt, dan krijg je na betaling automatisch een factuur met een link naar onze beginnerscursus voor pelgrims “Voettocht naar Santiago“. Daarin vind je alle informatie die je nodig hebt om de reis voor te bereiden en die is inbegrepen in je ticket.
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk je eigen vliegreis boekt, maar ook daarover krijg je nog informatie aangeleverd.
Laat ons weten met welke vlucht je op bestemming aankomt, dan kunnen we je daarin verder ontvangen en opvangen.
En natuurlijk kan je met al je vragen bij ons terecht en zullen we als dat nodig is de aangeleverde documentatie aanpassen.
Een pelgrimsmeditatie
Om je alvast wat in de stemming te brengen, heb ik deze pelgrimsmeditatie voor je. Hopelijk bevalt hij. Ga maar lekker mee op reis.
Meer Inspiratie
- Een verslag van onze pelgrimstocht in mei 2024 (door Hans Schuijff)
- Wat beweegt een pelgrim?
- Op pelgrimstocht naar Santiago de compostela
- Ga je mee naar Santiago?
Ervaar het zelf
Evenementdetails
Locatie
Annuleringsregeling
Als je aanmeldt dan gaan we er natuurlijk vanuit dat je de pelgrimstocht ook mee zult maken. Helaas weten we dat je dat niet altijd in de hand hebt en als er omstandigheden optreden waardoor je toch genoodzaakt bent om te annuleren. Wat zijn dan de consequenties?
Je vind ze in de tabel hieronder.
Standaard restitutie bij annulering
Als je na 1 juli 2024 annuleert, dan gelden standaard de volgende restitutiepercentages. Het restitutiebedrage wordt berekend als percentage van de prijs van je ticket.
Als je het eigen risico verder wilt beperken, overweeg dan om een annuleringsverzekering mee te bestellen. Dat reduceert je eigen risico to 10% van je ticketbedrag.
Ga altijd even in overleg als een situatie dreigt te ontstaan, dan kunnen we samen nog even zoeken naar mogelijkheden.
Annuleren na | Restitutie | Eigen risico |
---|---|---|
1 juli 2024 | 75% | 25% |
1 augustus 2024 | 50% | 50% |
2 september 2024 | 25% | 75% |
8 september 2024 | – | 100% |
Annuleringsverzekering
We willen je ook de mogelijkheid bieden om voor slechts 75 euro je eigen risico verder te verlagen. Je moet deze verzekering dan wel binnen 2 weken na je aanmelding afsluiten.
Met onze annuleringsverzekering krijg je bij annuleren tot en met de ochtend van de vertrekdatum (10 september 2024) altijd 90% van je ticketprijs terug. Het verlaagt je eigen risico tot slechts 10%.
Dat betekent dat je bij een volledig ticket €1305,- retour krijgt en bij een ticket zonder lunch en drank €1125,-.
No show regeling
Annuleren doe je natuurlijk altijd vooraf en schriftelijk (gewoon een e-mail sturen, of een whatsapp bericht is prima) en alleen in bijzondere omstandigheden.
Mocht je dan geen reactie ontvangen, dan is het goed om nog even na te bellen, zodat je zeker bent dat de annulering is ontvangen.
Mocht je niets van je laten horen en pas in Spanje blijkt dat je er gewoon niet bent, dan geldt dat niet als annuleren en ben je aansprakelijk voor het hele ticketbedrag.
We zullen dan natuurlijk allereerst proberen om je te bereiken, via de bij ons bekende gegevens, om na te gaan of je misschien ergens onderweg bent gestrand en alsnog kunt aansluiten.
We beseffen dat het een beetje streng klinkt en natuurlijk voorkomen we dit soort situaties liever. Neem daarom altijd contact op als er iets veranderd in je mogelijkheden om deel te nemen, zodat we kunnen nagaan of de specifieke omstandigheden rechtvaardigen dat we een uitzondering maken.
Het liefst hebben we je er gewoon bij, want daarom doen we dit ook.
Schrijf je in
Schrijf je meteen even in en laat je inspireren door meeslepende verhalen, ontwikkel je intuïtieve gaven en blijf automatisch op de hoogte.
Je bent succesvol ingeschreven!