De eerste stap is een stukje zelfonderzoek. Pak een (groot) vel papier en een pen of stift en maak en lijst van zoveel mogelijk dingen die je gelukkig maken. Het kunnen mensen zijn, of activiteiten, of ervaringen, of herinneringen, of iets aan jezelf, of iets heel anders. Neem de tijd om zo volledig mogelijk te zijn. Wat is het allemaal, dat bijdraagt aan jouw geluk? Neem de tijd en wees zo volledig mogelijk!

Ga na wat je leuk vindt aan jezelf, aan je leven, aan je contacten, aan je bezigheden, en zet alles wat in je opkomt op je lijst. Je mag ook dingen opschrijven die je nog niet hebt ervaren, of die je hebt gehoord, gezien of gelezen en die je inspireerden. Het is jouw geluk, dus jouw dromen en verlangen horen daar ook bij. Misschien maken je dromen en verlangens je ook al gelukkiger?

Mogelijk kom je ook wat pijnlijke gevoelens van gemis tegen, die je vertellen waar je nog diep naar verlangt. Dat waar je naar verlangt kan je dan opschrijven, als iets waarvan je vermoedt dat het je gelukkig zal maken. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn als de steun van ouders, een warme vriendenkring, de bewondering of het respect van anderen, een eigen huis, een vakantie in het buitenland, iets nieuws leren, reizen, of gezond zijn. Alles waarvan je hoopt, denkt, weet of vermoedt dat het je gelukkig maakt verdient een plek op je lijst.

Gebruik verschillende kleuren voor dat wat je al zeker weet en dat wat je graag wilt verkrijgen, of leren, omdat je denkt dat het je gelukkiger zal maken. Of nog beter: maak verschillende lijsten voor wat er al is en je gelukkig maakt, en voor wat je nog wilt bereiken omdat het je gelukkig kan maken. Die tweede lijst is dan een doel om te bereiken, of uitproberen, terwijl de eerste lijst je rijkdom al is.

Je kunt al veel plezier hebben in het opstellen van deze lijst, en je kan zo creatief worden als je wilt. Maak het maar persoonlijk en een symbool oor jezelf, als een vision board, maar dan gevuld met dingen die al deels of helemaal realiteit zijn. Zie je de rijkdom?

We hebben allemaal al iets in ons leven dat we als bron van geluk kunnen benoemen, al is het maar wie of wat je al bent. Ook jij hebt verworvenheden en successen naast misschien wat andere zaken. Richt je op deze positieve aspecten en gebruik de andere gevoelens slechts als anker om nog weer meer positieve dingen te vinden. Er is veel rijkdom op het eind van deze reis!

Als je denkt klaar te zijn, leg het dan nog even neer en ga wat anders doen om er later nog een keer naar terug te grijpen. Er zullen vast nog wat nieuw dingen opkomen om erbij te zetten. Heb geduld!

Extra opdracht: Vraag ook aan tenminste drie andere mensen wat hen gelukkig maakt. Misschien brengt het je nog op nieuwe ideeën?

Veel plezier met je lijst. Natuurlijk wil ik graag de uitkomst van je zien. Het is jouw schatkamer vol met je rijkdom: Jouw strikt persoonlijke geluksdossier.

Jouw opdracht voor vandaag

  1. Maak een lijst met alles wat jou nu al gelukkig maakt.
  2. Maak ook een lijst met alles waarvan je denkt dat het jou nog gelukkiger kan maken.
  3. Benader drie vrienden of bekenden en vraag aan hen hetzelfde.
  4. Ga na of je je eigen lijst nog wil veranderen of aanvullen en doe dat.
  5. Gebruik de uitkomsten als inspiratie voor je verdere ontdekkingsreis door geluk.
Terug naar:Meer dan geluk: Dolgelukkig