Een oud chinees spreekwoord zegt: de weg is het doel. De Dalai Lama zou zeggen: “Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg”. In wezen komt dit op hetzelfde neer.
We stellen allemaal doelen in het leven en vaak vergeten we dat de weg erheen nog belangrijker is dan het doel te behalen. Immers, de weg erheen heb je nodig om bij het doel te komen en dat, wat je op je pad tegenkomt, zijn mooie levenslessen. Ja toch? Natuurlijk, niet alle lessen zullen even prettig zijn en je zal omwegen tegenkomen op weg naar je doel.
Ik bied verschillende cursussen en workshops, online en in de praktijk. Daarin kan het gebeuren dat je je zelf tegenkomt, want niet altijd prettig is. Hoe ga je dan met zo’n situatie om? Ga je in de ontkenning, of open je je ogen? Of anders gezegd: Wat is nu belangrijker, de weg of het doel?
Weet ook, dat je altijd hulp kunt vragen, want je hoeft het echt niet alleen te doen. Maar als jij je uiteindelijke doel hebt bereikt zal je een gelukzalig gevoel hebben.
Ga maar eens met je gedachten terug naar iets wat je al hebt bereikt. De weg ernaar toe heb je ongetwijfeld geleerd wat goed werkte en wat je zeker niet weer zal doen. Al deze ervaringen zitten in je rugzak en deze neem je mee, onderweg naar morgen. Zorg overigens wel, dat je rugzak niet te zwaar wordt.
De weg is het doel
Een jongeman gaat in het Himalaya-gebergte samen met een groepje monniken een berg beklimmen. Hoewel de jongeman veruit het jongste was, was hij ook de enige die het zwaar had. Uiteindelijk moest hij het opgeven, terwijl de monniken moeiteloos door klommen naar de top.
De jongeman was gefocust op het doel, het bereiken van de top. Hij werd overweldigd door de weg die hij nog af te leggen had. Hierdoor kon hij niet van de beklimming genieten. Hij raakte zijn lust – en zijn kracht – om door te gaan kwijt.
De monniken richtten hun aandacht ook op de top, maar alleen om te zorgen dat ze op koers bleven. Niet omdat het bereiken van de top het belangrijkste doel was. De wetenschap dat ze in de juiste richting liepen, gaf hun de ruimte om zich te concentreren en van elke stap te genieten.
Voor een klein bedrag kan je mijn ebook Het Geheim tot Geluk kopen. Dit kleine bedrag zorgt voor grote resultaten!
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief, en ontvang als eerste mijn nieuwste artikelen, (exclusieve) aanbiedingen, meditaties, enz. Alleen liefde, geen spam!
Staf De Gruyter
Hartelijk dank Voor wat ik mocht lezen.
Ik ben al 30 jaar bezig met mijn dagboek te schrijven : het eerste deel in 1987, de overige 8 delen in 2017 2018 2019. eén deel gaat over parabels, vooral van Chuang Tzu. Mijn vrouw is 40 jaar ‘zwaar depressief’ geweest en haar leven eindigde. Ikzelf heb een zeer zware epilepsieaanval gekregen in 2011.
Na het overlijden van mijn vrouw heb ik het derde deel geschreven : ‘Verdriet en Liefde’ . Mensen die het gelezen zeggen over zichzelf: ik zat aan tafel te eten, en mijn man Walter (is overleden) zat naast mij, dikwijls. Ook de huisarts zei in andere bewoordingen hetzelfde. Zij heeft het deel gekregen, én een deel voor de patiënten. Met mijn epilepsie heb ik een aantal gevolgen: overgevoelig gehoor, vergeetachtig zijn, geen auto mogen rijden (heb geen auto meer).
Ik ga verder hier zoeken hoe ik contact kan hebben met u : ik woon nabij Turnhout (België) en dien alle verplaatsingen te doen: te voet, met de fiets, met de autobus, met de trein. Men zegtmij: uw veel schrijven gaat uw verdriet verwerken (ik ben ook voor een deel overleden), uw schrijven gaat u redden.
Eigenlijk voel ik mij bijzonder goed, en ook dank zij Chuang Tzu, Ubuntu, Powaqqatsi, Eckart Tolle, en Manu Keirse (Manu heeft mij de band gegeven van Verdriet = Liefde Rouw bestaat niet) en mijn stilte-zijn.
Staf De Gruyter Kapellekuilstraat 32 2340 Beerse