In mijn vorige blog schreef ik over de drie stadia van genieten. Ik heb je daarin meegenomen door het stadium van voorpret, waarin het genieten wordt vervroegd, verlengd en verhoogd. Nu al genieten van iets dat er nog niet eens is. Een geweldige truc, nietwaar? Je brein op zijn best! Voorpret is echter pas het begin. Nu is het tijd voor het echte werk, het genieten zelf.
Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je dat je zoveel mogelijk geniet, en dat het genieten overeind blijft ook wanneer er iets niet helemaal volgens je plan of verwachting verloopt? Hoe stabiel of kwetsbaar is genieten eigenlijk, en hoe zorg je dat het stevig is en stabiel? En hoe voelt genieten eigenlijk. Tal van interessante vragen, over het tweede stadium van genieten. We gaan het er nu over hebben.
Genieten van het genieten
Als we over genieten spreken, dan hebben we het vooral over een gevoel. Een prettig gevoel dat voor jou als genieten herkend wordt. Als je het zou moeten omschrijven zou je misschien woorden als bruisend, ruim, open, stromend, of heel andere woorden gebruiken (denk er maar eens over hoe je het zou omschrijven), maar het is een uniek gevoel voor jou.
Vorige keer schreef ik al over voorpret, en dat is ook een belangrijke manier om het genieten intenser te maken. Als het ware concentreer je je op het genieten, en het onderwerp of de ervaring die jou dat gevoel brengen. Daarnaast oefen je met dat gevoel, waardoor je onbewust ook leert dat je dat gevoel vaker wilt hebben, en meer intens. Het is een manier van motiveren, door jezelf iets aantrekkelijks voor te houden.
En nu ben je daar dan. Je hebt dat ijsje, bent op die vakantie of bent op het feest. En als je wilt genieten dan breng je jezelf innerlijk ook in een staat waarin je daar open voor staat. Je stelt jezelf volledig open voor de ervaring, en duikt erin. Hmmmm, heerlijk dat ijsje, en wat verkoelend op deze warme dag. Of wat geniet je van die ice tea op dat terras langs het water.
Wat is dit een lekker gesprek zeg, en wat was dat heerlijk he, die vakantie in Aruba, de bergen, of lekker in binnenlanden van fantasia, en wat is dit een geweldig boek, je kan er helemaal in wegdromen. Het is belangrijk om te weten van jezelf waarvan je kunt genieten, dat wat je uitzonderlijk prettig vindt, of opwindend, dat wat je als vanzelf vult met al die aantrekkelijke gevoelens.
Behoeftebevrediging genieten
En dat gezegd hebbend (je blijft toch nog wel doorgaan met genieten, terwijl je verder leest?) ben je nu aangekomen op het fundament waarop genieten is gebouwd. Genieten betekent vervulling, en vervulling doe je van behoeften. Genieten verondersteld dat je je behoeften kent en weet te vervullen. En misschien ook niet zomaar weet te vervullen, maar voluit in deze vervulling kunnen gaan. Genieten is een volle ervaring, een volledige overgave aan het moment. Door te genieten van een ijsje, wordt het ijsje echt, en ook jijzelf, en is er verbinding. Genieten is een mindfulness oefening, een aspect van je aandacht.
De herinnering van genieten
Genieten is niet perse afhankelijk van waar je bent of wat je in het moment ervaart. Het is een gevoel, en kan dus beïnvloed en door jezelf opgeroepen worden. En je weet eigenlijk al hoe je dat doet, want gevoelens oproepen doe je de hele dag door. Ga maar eens na… De gemakkelijkste manier waarop wij gevoelens oproepen is door ons te herinneren.
Door innerlijk een vroegere ervaring op te roepen, gaan we terug naar de gevoelens die er toen waren, en kunnen we in het nu weer die persoon worden. Dat kan je dus ook bewust gebruiken als je wilt genieten. Je kunt bijvoorbeeld teruggaan naar een eerder moment waarin je vol in het nu stond en helemaal in contact was met de ervaring van nu, een moment waarop alles voor je klopte. Als je dat oproept, dan zal je die gevoelens ook meenemen naar het huidig moment. In dat huidig moment sta je dan door die herinnering vol open voor wat prettig is aan de ervaring en voor de schoonheid van het moment.
Genieten met je lichaam
Een andere manier van genieten of herinneren is via je lichaam. Je kan bijvoorbeeld door te bewegen of door jezelf aan te raken of aanraking te halen, meer in je gevoel en je lichaam komen. En aangezien genieten een eigenschap van je lichaam is, een gevoel, zal je het ook op die manier goed te bereiken zijn. Andersom is het moeilijk genieten als je ofwel geestelijk ofwel lichamelijk erg verkrampt of geblokkeerd bent. In dat geval is het belangrijk om allereerst in beweging te komen.
Vragen, ontvangen, genieten
Terugkerend op de basis van genieten, behoeftebevrediging, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je behoeften en die te leren volgen. Door je behoeften serieus te nemen, en verantwoordelijk te worden voor je behoeften, zal je steeds meer leren hoe je deze als vanzelf gaat bevredigen. Hiertoe moet je meteen ook leren vragen, ontvangen, en omgaan met een nee… en dat is allemaal mogelijk.
Blokkades en depressie
Wat nu als je niet kunt genieten? Waarschijnlijk is er dan nog veel aan de hand op het niveau van behoeftebevrediging. Denk je bijvoorbeeld eens in, iemand die depressief is. Die persoon eet niet meer van de appel van leven, en verkommert dus. Als deze persoon weer wil genieten, zal hij of zij allereerst terug moeten gaan naar dat leven. Deze persoon moet het leven eerst weer gaan consumeren, zich er weer mee gaan verbinden. Waarschijnlijk ontkende deze persoon zijn behoeften, of is gestopt met vragen, en is daarmee ook gestopt met leven. Mogelijk denkt een persoon met depressie dat het niet meer mogelijk is om de behoeften te bevrediging, omdat… vul maar in.
In beweging komen
Wat te doen? Beweging is het allerbelangrijkst als je leven en jijzelf gestagneerd bent. Langzaam en klein beginnen, en langzaam aan groter maken, om te zorgen dat het binnen de grenzen van wat je aankan blijft. Mogelijk is ook therapie nodig of communicatietraining. Beweging moet je hier breed zien, alles wat je doet is beweging (behalve denken misschien, want cirkelredenaties en gepieker zit een gestagneerd iemand altijd al vol mee, en eigenlijk is dat activiteit zonder resultaat). Doe alles wat maar enigszins prettig voor je is, en zoek mensen op zodat je uit de cirkel van eenzaamheid komt. Het maakt niet uit welke behoefte je mee begint, want er is dan nog zoveel onvervuld verlangen, dat je overal kan beginnen.
Genieten van je grote teen
En als je dat voldoende hebt gedaan en steeds meer je behoeften bent gaan vervullen (veiligheid, rust, vermaak, geborgenheid, ertoe doen, zingeving, en ga maar door…) dan kom je vroeger of later bij het genieten. Want genieten is eigenlijk een staat die je al kende toen je een klein meisje of jongetje was, een staat van onvoorwaardelijk bewegen te midden van een veilige wereld, en een vol contact met dat wat je daarin prettig vond. Als kind had je het vermogen om het leuk te hebben met vriendjes, vriendinnetjes, of gewoon je eigen grote teen, een hap zand, of een hand modder. Herinner je dat, wanneer je weer in de staat van genieten stapt, en het zal je goed afgaan. Alles is goed, en alles is er precies voor jou.
Geniet ze!
Vervolg
En het derde stadium? Geniet eerst nog maar even verder. De napret komt zo…
Tom - Technische documentatie
Goed artikel! Ik moest ook nog het een en ander extra goed lezen ivm slechte ogen. Doet er verder niet toe. Verder toch een goed artikel!
Bettina
Veel herkenning, fijn om te lezen. Goede tips om nog intenser te kunnen genieten. De laatste tijd ook meer bewust hoe kostbaar de tijd is met je medemens.
Jeanette
Door dit een paar keer goed gelezen te hebben en er ook iets mee doen merk ik dat ik me bewust word dat de dingen die ik altijd fijn vondt maar eigenlijk als vanzelfsprekend nam…nu toch weer die “warmte” geeft die het eerder gaf