Je hebt er vast wel al van gehoord, de eikenprocessierups en de irritatie die deze rups meebrengt. In de maanden mei, juni en juli tref je ze aan in nesten in eikenbomen. Al sinds het begin van de jaren 1990 werd deze rups steeds algemener in onze omgeving. Echter, er staat beschreven dat in het jaar 1878 de weg van Nijmegen naar Heesch werd afgesloten door de hevige overlast van de processierups. Daarna werd de rups niet meer gezien. In 1988 werden ze weer gesignaleerd rond Eindhoven. Vanaf 1990 trekt de rups over heel het land. Welke boodschap brengt de eikenprocessierups?
De rups in processie
De processie-achtige manier waarop de groep van rupsen zich voortbeweegt is bijzonder, dit is verder niet gebruikelijk bij andere soorten. Als het schemerig wordt, kruipen de rupsen uit hun nesten en gaan op zoek naar voedsel, veelal sappige bladeren van de eik. Ze lopen dan in rijen achter elkaar, dus in processie. Overdag schuilen ze veilig in hun nesten. De eikenprocessierups is het voorstadium van een kleine nachtvlinder, die maar een paar dagen leeft.
Er wordt gezegd dat eikenprocessierupsen blind zijn, ze volgen waarschijnlijk hun ragfijne nestdraadjes om daar te komen, waar ze willen zijn.
De brandharen
Iedere rups draagt tienduizenden tot honderdduizenden brandharen, en na iedere vervelling worden de haartjes vervangen door nieuwe exemplaren. Rupsen krijgen bovendien na iedere vervelling meer brandharen. De laatste stadia bevatten ongeveer 700.000 brandharen per rups! De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes waarmee ze zich makkelijk vastzetten in de huid of andere zachte weefsels.
De brandharen worden normaal gesproken bedekt door een huidplooi, maar bij verstoring wordt de plooi teruggetrokken en komen de brandharen bloot te liggen. Deze haren kunnen door grotere vertakte haren worden losgemaakt waarna ze zich in grote aantallen verplaatsen door de lucht tot wel 700 meter. Deze schadelijke minuscule brandhaartjes kunnen zeker 8 jaar rondzweven.
Veelvoorkomende klachten
Ze komen makkelijk op de huid terecht waar ze kleine ontstekingen veroorzaken die zich manifesteren als kleine, rode bultjes. De bultjes kunnen leiden tot een hevige jeuk. Met name de slijmvliezen zijn gevoelig voor de brandharen. Als de haartjes in de ogen terechtkomen ontstaat er een pijnlijke ontstekingsreactie. Verder kan duizeligheid, een loopneus, moeite met slikken, kriebel in de keel, koorts, en overgeven voorkomen als klacht. Dit geldt voor mens en dier!
Bij mensen die eerder in contact zijn gekomen met brandharen van de eikenprocessierups kunnen de reacties heftiger zijn dan in voorgaande keren.
Belangrijk is niet te krabben, dan wordt de jeuk erger. Neem daarom een breed stuk plakband, leg hem op de jeukende plek en verwijder dan weer de plakband. Grote kans dat je de brandhaartjes ermee verwijdert.
In gesprek met de eikenprocessierups
De rupsen, die zo massaal te voorschijn komen, laten ons zien wat geen enkele andere vlindersoort ons kan laten zien. Deze rups staat voor kracht, bescherming, vruchtbaarheid, geboorte en wederopstanding.
De eikenprocessierups staat vooral bekend door zijn irritatie. Het wil ons zeggen:
Ga staan
Wordt wakker
Werk samen
Transformeer
Laat gaan wat je niet meer dient
Leef je potentie
Sta in het licht
Een prachtige boodschap, het wordt tijd dat we er meer en meer naar gaan luisteren. Ons hart volgen en net als de vlinder, gaan vliegen.
Schrijf je nu meteen in voor de nieuwsbrief, en krijg de beste artikelen over leven, mediumschap, familiebanden, genieten en dolgelukkig zijn. Geen kosten. Geen Spam. Alleen Liefde.
Laat van je horen!
Jouw ervaring is belangrijk voor ons. Schrijf je reactie hieronder en deel je vragen en gedachten over dit onderwerp.
Sharon
Dat is een hele mooie boodschap 😁
Tineke
Ja, vond ik ook al 😉