Tegenwoordig is iedereen wel bekend met de dromenvanger. Al eeuwenlang hangt de mens een dromenvanger in de slaapkamer. De oorsprong van dit heilig voorwerp vinden we in de cultuur van de indianen. Daar werden ze al zelf gemaakt, ook ik maak ze zelf.
Een dromenvanger bestaat uit een ring (meestal van wilgenhout) met daarin een web. De ring staat voor de cirkel van het leven. Normaal gesproken bestaat het voorwerp uit een ring van rode wilg, of andere buigzame schors, en wordt bij elkaar gehouden door een web van pezen of vezels. Deze zijn op zeven of acht plaatsen aangesloten op een ring. Vaak zitten er kraaltjes of steentjes in het web en hangen er veren onder de ring. De veren symboliseren lucht en adem. Soms wordt er een krachtvoorwerp aan de dromenvanger gehangen.
We geloven veelal dat de goede, vaak onderwijzende droom in het web wordt doorgelaten en deze glijdt dan langzaam langs een veer naar beneden naar de dromer, zonder deze te storen in zijn slaap.
De slechte dromen worden in het web gevangen en zullen, bij het opkomen van het eerste zonlicht, net als dauw uit het web verdreven worden. De kraaltjes of steentjes symboliseren de gevangen dromen.
Hang de dromenvanger daarom boven de slaapplaats zodanig dat de eerste zonnestralen het web weten te vinden. Reinig een slaapkamer regelmatig met witte salie, voor een positieve zuivere energie.
Indiaande legende van de dromenvanger
Lang geleden toen de wereld nog jong was, stond een oude geestelijke leider van de Lakota stam op een hoge berg. Hij had een visioen. Daarin verscheen de spin Iktomi, een groot leider en leraar van wijsheid. Iktomi sprak met de geestelijke leider in een oude heilige taal, die alleen te begrijpen was door de leiders van de Lakota .
Terwijl de spin tegen de oude geestelijke leider sprak, spinde hij een krans van wilgentakken en weefde daarin een web. Paardenhaar, veren, kralen en offergaven werden in het web gestoken. Hij sprak tot de oude man over de levenscyclussen en hoe we onze levens als baby’s beginnen, ons ontwikkelen tot peuters, de kindertijd en daarna worden we volwassen. Tenslotte komt de ouderdom wanneer er voor ons moet worden gezorgd alsof we kleine kinderen zijn en zo wordt de cyclus voltooid.
‘Maar’, zei Iktomi, terwijl hij doorging zijn web te spinnen, “in elke fase van het leven zijn er vele krachten, sommige goed en sommige slecht. Als je luistert naar de goede krachten, zullen deze je in de juiste richting sturen. Maar als je luistert naar de slechte krachten, zullen ze je kwaad doen en je in de verkeerde richting sturen”. Hij vervolgde zijn verhaal: “Er zijn veel krachten en verschillende richtingen die de harmonie van de natuur kunnen bevorderen of haar in de weg kunnen staan, en dat geldt ook voor de Grote Geest en al zijn schitterende leringen”.
De hele tijd dat Iktomi de spin aan het woord was, ging hij door met het weven van zijn web waarbij hij aan de buitenkant begon en naar het centrum toe werkte. Toen Iktomi klaar was met spreken, gaf hij het web aan de oude wijze van de Lakota en zei: “Zie, het web is een volmaakte cirkel, maar er is een gat in het centrum van de cirkel. Gebruik het web om jezelf en andere mensen te helpen om je doelen te bereiken en maak een goed gebruik van de gedachten, dromen en visioenen van je volk. Als je gelooft in de Grote Geest, zal het web je goede ideeën opvangen en de slechte ideeën zullen door het gat verdwijnen”.
De oude wijze van de Lakota gaf zijn visioen door aan zijn volk en nu gebruiken de Sioux indianen de droomvanger als het web van hun leven. Het hangt boven hun bed of in hun huis om de dromen en visioenen te selecteren. Het goede in hun dromen wordt gevangen in het web van het leven en met hen meegedragen. Het kwade in hun dromen ontsnapt door het gat in het centrum van het web en is niet langer een deel van hen. Ze geloven dat de droomvanger het lot van hun toekomst bewaart.
Bron.
Groep van 6 juli 2016
Gerdien Smit
Mooi verhaal over de droomvangers….
Ik maak ze zelf…. heerlijk om te doen…….
Tineke
Wat mooi dat je ze ook zelf maakt. Af en toe organiseer ik een workshop: Dromenvangers maken …Voor groot en klein is en blijft het leuk om te doen.