In mijn vorige twee blogs heb je kunnen lezen over de eerste twee stadia van het genieten, de voorpret en het eigenlijke genieten. Natuurlijk ben ik daarmee nog niet klaar, want ik had je drie stadia beloofd. Het derde stadium is, en hopelijk heb je dat inmiddels ook zelf al ontdekt, natuurlijk nagenieten, de napret.
Na het voorgenieten, waarin het genieten al vroegtijdig begint, en het genieten van het moment zelf, wil je natuurlijk nog lang blijven genieten, zelfs als je nog niets nieuws hebt om van te genieten. En als je deze drie stadia (voorgenieten, genieten en nagenieten) steeds toepast, dan is het mogelijk om dieper en langer te genieten dan je misschien gewend bent. Boven alles is het een oefening in aandacht en concentratie… doe je nog even mee?
Aandacht als voeding
Let je wel op?
Allereerst ben ik benieuwd hoe het je is vergaan in en na het lezen van de vorige blogs. Heb je genoten van de ervaring, misschien al wat kleine veranderingen gemerkt in de manier waarop je genoot en hoe lang het duurde? Heb je gemerkt dat met toegenomen aandacht voor jouw eigen genot, je ook bewuster bent geworden van, of anders gezegd… dieper contact hebt gekregen met, waar je van geniet? Heb je bewust aandacht gegeven en tijd genomen voor het genieten, het gevoel langer kunnen vasthouden?
Het is een kwestie van oefenen natuurlijk, zoals je ook rotgevoelens keer op keer zult moeten oproepen en oefenen om er goed in te worden, is dat ook bij genieten nodig. En door vaker, en meer, aandacht te geven aan genieten, wordt het genieten meer deel van je leven, meer een natuurlijke beweging van je aandacht en gevoelstroom. Wat je aandacht geeft groeit, zeggen ze wel, en bij gevoelens is dat zeker het geval, in elk geval als je voedende aandacht geeft.
Genieten, de voeding van geluk
Heb je al wat vaker vooruit gedacht aan toekomstige genietingen en terug gevoeld in genietingen uit je verleden? Het zijn zeker mogelijkheden en kansen voor je. Als je meer wilt genieten, zal je beiden moeten voeding, want genieten is gezonde voeding voor geluk. Nagenieten is net zo belangrijk als het genieten zelf. Zoals gezegd gaat deze blog over de derde fase in deze reeks, over het nagenieten. Nagenieten is het herbeleven van dat fijne gevoel wat je kreeg, in die zeer prettige belevenis waar je van genoot terwijl het afspeelde.
Nagenieten van een vakantie
Als je leuke dingen meemaakt zou je soms willen dat die momenten voor altijd zouden duren, en je merkt dat het juist sneller voorbij lijkt te zijn. Je herkent vast wel het volgende….Je hebt een geweldige leuke ontspannen vakantie gehad, en eenmaal thuisgekomen en halverwege de eerste dag dat je weer aan het werk bent, is het net, alsof je nooit bent weggeweest.
Je bent vergeten om tijd in te ruimen voor genieten, ook tijdens je dag, vergeten om aandacht en tijd te reserveren voor nagenieten. En omdat jij er niet voor koos nam de dag het over, en de aanspraken die aan je werden gedaan.
Realiseer je wat er op zo’n moment eigenlijk gebeurt. Kan het zo zijn, dat als jij terug komt op je werk, jij je de werkdruk weer herinnert? Helaas een vertrouwd gevoel, dat weten we allemaal, maar binnen de kortste keren is het fijne vakantiegevoel dan weer opgelost als sneeuw in de zon.
Dit zou je ook kunnen omdraaien. Als jij samen met familie of vrienden over je vakantie aan het praten bent, de foto’s en filmpjes gaat bekijken, gaat delen wat je zoal hebt beleefd, dan haal je hiermee fijne herinneringen naar boven.
Dan realiseer jij je, hoe relaxt je vakantie eigenlijk was. En voor je het weet ben je in een opperbeste stemming. Zou het niet veel prettiger zijn, als je dit gevoel met regelmaat bij jezelf kunt oproepen?
Voorgenieten overlapt met nagenieten
Eigenlijk is voorpret ook een beetje napret, omdat voordat je voorpret kan hebben je moet bepalen waar je van geniet. En dat bepalen kan alleen als je in staat bent je genieten te herinneren, en daarin zit de napret, het nagenieten. Hoe kan je zonder napret voorpret hebben? Dat kan niet natuurlijk, omdat je dan nog niet weet dat genieten mogelijk is, en dat waar je naar vooruit kijkt je een fijn gevoel zal geven.
Voorpret en napret zijn dus overlappend, en door beiden bewuster deel te maken van je ervaring kan je niet alleen meer en vaker genieten, maar kan je ook het genieten stapelen en de ervaring steeds intenser maakt, tot je overstroomt van een natuurlijk geluk en straalt van leven. Niet geforceerd natuurlijk, maar vanzelfsprekend.
Oefenen, oefenen, oefenen
En ja, het vraagt misschien nu een investering, en wat oefening, maar dat is eigenlijk zo geweest bij alles waar je nu niet langer bij nadenkt. Denk aan je eerste stapjes. Hoe vaak ben je niet op je gat gevallen voor je zelfs in staat was te staan? Je enkels en knieën en heup stijf te houden, je lichaam subtiel te balanceren zodat het niet meer omviel. Een complexe evenwicht-oefening, maar nu denk je er gen seconde meer over na en doet het gewoon. Zo ook met genieten.
Voor- en nagenieten spreekt vooral je vermogen aan om je aandacht naar prettige momenten te richten. Eerst in het verleden en dan projecteren naar de toekomst. Het vraagt je bereidheid om je investeringen en keuzes te richten op genieten.
Maar gelukkig, je richt je aandacht voortdurend al en creëert het ene gevoel na het andere door deze aandacht-truc, dus de vaardigheid is er al. Nu nog de juiste richting kiezen, en daar belang genoeg aan hechten. De waarde zit in de aandacht, gebruik hem wijs.
Hulpmiddelen gebruiken
Je kunt jezelf natuurlijk nog wat extra helpen bij het nagenieten, met manieren waarop je bij jezelf een fijn gevoel kunt bewerkstelligen. Wat denk je bijvoorbeeld muziek die je ziel roert, en je doet herinneren aan goede gevoelens. We hebben allemaal geluiden, woorden, geuren, beelden, gebaren en bezigheden die ons helpen om naar bepaalde stemmingen te gaan, iets dat ze in hypnose “ankers” noemen.
Dus ook muziek. En uiteraard kies je precies dát stukje muziek, wat je aan iets heel fijns doet terugdenken. Bijvoorbeeld een vakantie in een bepaalde streek of een bepaald land.
Misschien heb je een bepaalde geur waar je erg fijne herinneringen aan hebt, zoals lavendel dat je kan doen denken aan een vakantie in de Provence in Frankrijk. Geurkaarsen of etherische oliën kunnen je daarbij helpen. En als die geur je ruimte vult kan je heerlijk wegdromen in die herinnering, gebruik al je zintuigen om terug te gaan naar dat fijne moment.
Verwen jezelf daarin zoveel mogelijk zodat ook je fysieke welzijn je genieten ondersteund. Je ziet weer wat je zag, hoort weer de bijbehorende geluiden, en je voelt weer wat je toen voelde. Doorleef de gebeurtenis zo intens als je maar kunt. Dit soort simpele hulpmiddelen kan je gebruiken om je zintuigen te prikkelen, en meer na te genieten.
Geniet bewust van je leven
Hoe intenser jij geniet, des te heftiger de herinneringen zullen zijn. Probeer dus niet door het leven heen te rennen, maar sta regelmatig stil om ervan te genieten. Las pauze momenten in, hoe klein ook, maar doe het regelmatig, want je genietspieren en genietreflexen vragen oefening zoals alles waar je goed in bent oefening vraagt.
Een wandeling kan een indrukwekkende herinnering worden wanneer je echt kijkt, luistert, ruikt en geniet van de natuur en de vrijheid. Of als je meer houdt van steden kan een bezoek aan een museum, marktplein of uitgaansgelegenheid voor jou datzelfde ook doen.
Wanneer je gewoon loopt, diep in gedachten verzonken, dan ben je eigenlijk niet aanwezig in het lopen, in de ervaring en zal je hem mislopen. Bewust contact maken met je omgeving en je ervaring te leven zal ze intenser maken, en zo dus ook je na-geniet momenten uit te breiden.
Genieten kan je stapelen
Nagenieten doe je per definitie enigszins uit contact met de ervaring en omgeving waar je bent, net als voorgenieten. Niemand zegt dat je het voorgenieten en nagenieten niet ook kan combineren met genieten van het moment. Stapelen maakt alles nog intenser. We zijn gewend om boosheid en andere emoties te stapelen, boos worden over het boos worden, enzovoort.
Maar wie denkt eraan om ook het genieten te stapelen door voorpret, genieten en napret in eenzelfde moment te doen, en daardoor driedubbel te genieten? Ik dus, en nu denk jij er ook aan. Welke gelegenheid heb je daarvoor in je leven? Welke gelegenheid kan je creëren? Volgens mij kan je hiermee lekker aan de slag en is het plaatje compleet. De rest is aan jou.
Als je wilt genieten, neem dan eens de tijd om het die voedende aandacht te geven. Kies waar je van geniet en zorg dat je er meer contact mee krijgt. De tools om het te doen heb je in deze reeks gekregen (of je herinnert).
Ik wens je veel genietenmomenten, en hoor graag welke aanvullende hulpmiddelen jij hebt ontwikkeld of ontdekt die voor jou werken. Schrijf ze hieronder in een reactie, of vertel gewoon wat je ervaring was in het lezen of naleven van deze artikelen. Geniet ze! Tineke
Een paar laatste tips
- Het maken van foto’s richt je aandacht op mooie dingen om je heen, en je kunt er achteraf nog een keer van genieten. Door de foto’s later eens weer te bekijken, komt dat fijne gevoel van dat moment, dat je de foto maakte, weer naar boven. Maak niet teveel foto’s, want je wilt vooral ook van het moment zelf genieten, maar maak er genoeg om te dienen als anker om je terug te brengen op die genietplek, dat genietmoment.
- Houd een dagboek bij, waarin je aan het eind elke dag noteert, wat jouw geniet momentjes waren. Door het op te schrijven en dus er weer aan terug te denken, zorg je er zelf voor, dat je met een heerlijk, nagenietend gevoel gaat slapen.
- Doe mee aan de Geniet en Leef reeks, zodat je nog intenser gaat genieten.
Harma
Fijn dat je dit deelt, ik kwam gelijk bij mijn genietmoment terug van deze week. Ik was naar het sprookjesbos in zuidlaren geweest en eerder durfde ik alles en afgelopen jaren aan de zijlijn gestaan. Ik ben van een hele hoge glijbaan gegaan, was doodeng, voor de 2e keer gegaan en toen was het genieten. Daarna was het dubbelgenieten. Binnenkort wil ik van de duikplank duiken. Ik wil weer kunnen wat ik vroeger ook kon. Dus ook deze week handstand gedaan op een openbaar veld. Ik durf steeds meer, dus genieten! Fijn dat je dit even herinnert. lieve groet, harma