Je hebt er vast wel eens van gehoord: Feng Shui. Je spreekt het uit als “feng sjoe·wie”. Maar wat is dat nu precies. Feng Shui is een meer dan 3000 jaar oude filosofie over hoe je je leefomgeving kunt beïnvloeden. Dit gebeurt deels door negatieve invloeden om te zetten naar positieve energie (Chi of Ki) om zo voor meer ontspanning en geluk te zorgen. Onbewust heeft onze omgeving invloed op ons welzijn. Altijd het uittesten waard, nietwaar?
Feng Shui betekend in het Chinees vrij vertaald wind (feng) en water (shui). In de Chinese cultuur worden deze 2 elementeten verbonden met onze gezondheid. De kennis van Feng shui is gebaseerd op energie en evenwicht. Je begrijpt dat als de sfeer niet goed is in je huis, je je minder fijn en gelukkig zal voelen dan als de sfeer goed voelt in huis. Zelf kan je er heel wat aan doen, om de positieve energie meer te laten stromen in je leefomgeving.
Drie belangrijke regels
De Feng Shui heeft 3 belangrijke regels:
- Alles is voortdurend aan verandering onderhevig
- Alles leeft
- Alles is met elkaar verbonden
Ook waar je rekening mee moet houden is dat de Chi ( energie flow) goed door je huis moet kunnen stromen, de tegengestelde waarden ying en yang (man-vrouw, licht-donker, warm-koud, enz) aanwezig zijn, evenals de 5 elementen water, vuur, aarde, metaal en hout.
Feng Shui basistips
Ik geef je nu graag enkel basistips hoe je het best je leefomgeving kan inrichten volgens de Feng Shui.
De voordeur: Dit is de plek waar mensen binnenkomen. Zorg voor een nette entree, geen krakende klemmende deur, geen rondslingerde schoenen bij de ingang. Hoe vrijer de energie naar binnen kan stromen, hoe beter.
De hal: Zorg dat de kapstok niet overvol is, laat je gasten zich welkom voelen zonder dat ze een plekje moeten zoeken om hun jas op te hangen. Heb je een kleine hal, plaats dan een spiegel, zodat de hal groter lijkt. Zorg voor gezellige decoratie.
De slaapkamer; De Feng Shui heeft de voorkeur dat de slaapkamer op het westen ligt. Het is van belang het bed zo neer te zetten, zodat je zicht hebt op de deur. Heb je een spiegel, zorg dan dat het bed er niet in weerkaatst wordt. Er worden kleuren geadviseerd als roze, wit, zachtblauw en lichtgroen en plaats geen elektronische apparatuur in deze ruimte, zoals een televisie en mobieltjes. Zorg voor zachte verlichting. Zet met grote regelmaat het raam open, om te luchten. De meubels hebben bij voorkeur ronde hoeken.
De keuken: Ruim alles op wat je weinig of niet gebruikt. Zorg voor hygiëne en plaats op de muur leuke afbeeldingen van bijvoorbeeld eten. Zorg ook voor gezonde voeding, dit staat voor overvloed. Leg vers fruit in een fruitschaal, dit brengt geluk. Water (wasbak) en vuur (gasfornuis) zijn elkaars tegenpolen, dus plaats ze niet tegen elkaar. Is het bij jou wel al het geval, zet er dan wat kruidenpotjes tussen. Messen en andere scherpe voorwerpen uit het zicht opruimen, zij zorgen voor negatieve energie. Zet de prullenbak liever in een kast, dan dat hij zichtbaar is. Een spiegel achter de kookplaat zorgt voor toenemende welvaart.
De woonkamer: Feng Shui heeft de voorkeur aan vierkante of rechthoekige kamers. De stoelen/ bank van het zitgedeelte zijn naar elkaar toe gericht, met genoeg loopruimte ertussen, wat zorgt voor de circulatie van de energie. De bank zet je met de rug tegen de muur met het zicht op de deur. Zorg voor helder licht. Zorg dat de elektriciteitskabels uit het zicht zijn en ruim afstandsbedieningen op.
Voor de sfeer plaats je wat kaarsen en planten ( bijvoorbeeld orchideeën, deze zorgen voor geluk en harmonie (op het zuidoosten is de beste locatie) en een anthurium brengt geluk in de relatie. Bamboe vergroot het leervermogen. Cactussen in je huis wordt volgens Feng Shui afgeraden (negatieve energie). Verwijder uitgebloeide bloemen en verlepte planten. Kies in je woonkamer voor neutrale en aarde tinten.
De badkamer en toilet: In een badkamer en het toilet is uiteraard veel waterenergie aanwezig. Water staat symbool voor geld, in de Feng Shui. Houd de deur van de badkamer dicht, evenals de klep van het toilet. Anders stroomt het geld je huis uit. Zorg voor een goed evenwicht tussen de materialen, dus werk met hout en planten. Een grote spiegel zorgt ook voor positieve energie evenals de kleur blauw. Plaats planten in en om de badkamer en of toilet.
Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over de Feng Shui. Je kunt het niet alleen in je huis toepassen, maar ook in je tuin. Met bovenstaande informatie kom je al een heel eind. Speel met de 5 elementen. Goede opbergruimte helpt het rustig houden van je interieur en daarmee creëer je meer ruimte
Toch is dat soms niet genoeg. Als je huis je, wat je ook hebt geprobeerd, een vervelend gevoel blijft geven, dan is het tijd voor een spirituele huisreiniging. Ik kom graag naar je toe. Interesse? Lees dan hier verder.
Wil je je er verder in Feng Shui verdiepen, lees dan ook over de Negen Sterren Ki. Ook dit wordt gebruikt in de Feng Shui. Ik wens je veel geluk en harmonie in je huis!
Laat van je horen!
Jouw ervaring is belangrijk voor ons. Schrijf je reactie hieronder en deel je vragen en gedachten over dit onderwerp.
Geef een reactie