Ze belde aan en met mijn hond aan mijn zijde deed ik de deur open. Ik zag het meteen aan haar lichaamstaal. Ze was nerveus, ze keek opzij langs me heen, terwijl ze vluchtig mijn hand schudde.
Ik wees haar de kapstok, waar ze haar jas ophing. Haar sjaal hield ze echter om. Nadat ik met haar meeliep naar het zitgedeelte en gevraagd had wat ze wilde drinken, liep ik naar de keuken, zodat ze rustig even alleen in de ruimte rond kon kijken. Het zachte muziekje op de achtergrond, een kaarsje op tafel, de zachte geur van de wierook, zorgde voor een serene sfeer, wat haar al snel op der gemak bracht.
Nadat we korte tijd over koetjes en kalfjes hadden gepraat, vroeg ik, wat het doel was van haar bezoek. En meteen, sloeg ze haar armen om elkaar heen.
Lichaamstaal
Wat we via ons lichaam uitdrukken is directer en eerlijker dan wat we zeggen met woorden. Het brengt boodschappen over die we bij ons spreken wel eens proberen te verbergen. Deze manier van communiceren wordt ook wel ‘lichaamstaal’ genoemd.
In de bovenstaande tekst zijn al verschillende manieren van lichaamstaal te vinden. Begrijpelijkerwijs vind men het vaak spannend, om, zoals in dit geval, naar een mediumconsult te gaan. Zodra ik dit opmerk, stel ik ze gerust. Ik geniet zelf van elk consult en vind het prettig, als mijn cliënten het ook naar hun zin hebben. Ik zie dan al gauw, dat men de armen rustig naast het lichaam neerlegt en open het consult in gaan.
Non-verbale communicatie
Lichaamstaal is dus non-verbaal communiceren. Deze term verwijst naar alles wat wij met ons lichaam doen, d.w.z. spreken, onze kijkrichting, onze oogbewegingen, onze gezichtsuitdrukkingen, benen gekruist naar iemand toe of van iemand af, hand- en armbewegingen, voet- en beenbewegingen, het al dan niet aanraken van de (gespreks)partner, het gespannen kijken, krabben, kleren recht-strijken, haren gladstrijken en zo kan ik nog wel even verder gaan.
Wie jij in feite bent, komt tot uitdrukking in de taal van je lichaam. Een mens zendt dus onbewust veel informatie uit die even onbewust wordt opgevangen door de ander. Je lichaam laat zien hoe je je werkelijk voelt.
Er zijn verschillende manieren van lichaamstaal te herkennen
- Oogcontact – Naar omhoogkijken is even nadenken, dromerig van je af kijken, schichtig om je heen kijken
- Spiegelen – Vaak nemen stellen/paren, of boksers in de ring, dezelfde houding aan. Ze zijn dan goed op elkaar ingespeeld. Je neemt als het ware (automatisch) gebaren over, en de toonhoogte van de stem.
- Jezelf aanraken – Vaak een teken van onzekerheid en nervositeit. Bijvoorbeeld even over je kin heen wrijven, je gewicht verplaatsen van je ene been naar je andere been, aan je haar zitten, kleding rechtsrijken, krabben, armen over elkaar heen slaan.
- Kleding en kleur – Mensen die sjaaltjes dragen, en/of bijvoorbeeld truitjes met colletjes dragen, kunnen of willen zich vaak niet uiten. Ook het gebruik van kleur in kleding zegt veel over hoe jij je voelt.
- Tegenstrijdige signalen – Bijvoorbeeld “enthousiast” een verhaal vertellen, maar ondertussen de andere kant op kijken, of naar de grond met gespannen opgetrokken schouders.
- Afstand – Bijvoorbeeld in een wachtkamer of op het perron, men neemt vaak niet naast een andere wachtende plaats.
Mijns inziens vindt echte communicatie plaats, wanneer mensen naar elkaar toe gedraaid zijn en elkaar in de ogen kijken
Voor goede interpretatie van lichaamstaal is het raadzaam rekening te houden met de cultuur waaruit iemand afkomstig is. Verder is het belangrijk om te kijken wat iemands sociale achtergrond is. Lichaamstaal maakt onderdeel uit van het totale gedragspatroon dat we in onze jeugd hebben geleerd. Daardoor verschilt lichaamstaal per persoon.
Tips om (verbale) communicatie te verbeteren
- Maak bij kennismaking directe oog contact
- Geef een stevige handdruk
- Raak niet steeds je gezicht aan, het geeft aan dat je onzeker en nerveus bent, en het leid af.
- Leun een klein beetje voorover, hieruit blijkt, dat je geïnteresseerd bent
- Doe rustig aan, dus niet te snel praten, lopen of bewegen
- Niet je armen of benen kruizen
- Lach niet om jezelf, dat komt nerveus over
- Buig je je hoofd, ook dat komt onzeker over
- Wees en blijf eerlijk
- Luister goed naar wat de ander zegt. Stel eventueel controle vragen, als je het even niet meer weet
- Ontspan je bewust, niet met je vingers of voeten tikken
- Ga je naar een sollicitatiegesprek, trek dan grijze kleding aan. Grijs is een nietszeggende kleur, je bent dan zelf niet te ‘lezen’.
- Als je iets vasthoud, houdt het dan vast onder borsthoogte, dit oogt ontspannender
- Kies kleding die bij je past. Voel je je lekker in de kleding die je aanhebt, dan straal uit wie je bent. Het geeft je zelfvertrouwen als je lekker in je outfit zit.
Een uitgebreide pagina met veel informatie over lichaamstaal vindt je hier.
Geef een reactie