Probeer jij wel eens wat?
Wat is het probleem met proberen? Je probeert toch zo vaak wat, en dat is toch hoe je iets leert? We proberen wat we nog niet eerder gedaan hebben, of waarvan we onzeker zijn of het zal lukken. We proberen ook als we ons niet willen vastleggen op een uitkomst, omdat we bang zijn dat we daarop dan worden aangesproken. Maar terwijl we proberen zeggen we eigenlijk: het zal waarschijnlijk mislukken, en bouwen die mislukking dus meteen in.
Met wat voor mindset probeer je? Denk je echt dat het lukt? En als dat zo is, waarom doe je het dan niet gewoon? Waarom blijf je maar proberen? Proberen is handig als iets echt volledig buiten je ervaringsbereik ligt, maar kan ook danig in de weg zitten. Het kan verklaren waarom je in veel van je pogingen mislukt. Niks aan de hand. Je probeerde het per slot alleen maar, nietwaar?
Kom maar gerust wat proberen
Als je vaker iets bij me hebt meegemaakt, dan weet je het inmiddels: het woord proberen hoor ik liever niet in mijn praktijk wanneer men komt voor een sessie. Misschien overdrijf ik daarin een beetje, maar het is van mijn kant om je duidelijk te maken wanneer je de mislukking voor jezelf klaar legt. Je mag best wat steviger staan in je voornemens en gewoon een stap nemen in plaats van halfslachtig maar proberen.
Probeer het kopje eens te pakken
Ik stel je dan de vraag: “Wat zeg je?” Meestal wordt ik dan vragend aangekeken, en demonstreer ik mijn antwoord direct met een voorbeeld. Ik probeer dan mijn kopje op te pakken. Natuurlijk lukt dat dan niet, want ik ga er demonstratief letterlijk langsheen. Het is een les die meestal snel opgepakt wordt.
Betekenis van proberen
Letterlijk betekend het woord proberen ‘ernaar streven’, ‘pogen’, ‘testen’ en ‘trachten’. Je weet dus van te voren niet of je iets kan en of het je gaat lukken en daarom bouw je die onzekerheid in het woord proberen. Je neemt geen actie, maar doet een poging in iets dat nog niet eerder gelukt is.
Waar je op zo’n moment misschien niet aan dacht, is dat de mislukking soms veroorzaakt wordt doordat je een halfslachtige inzet toonde. Door het woord proberen bouwde je de mislukking van je actie al in. Misschien had je al bedacht dat je zou mislukken, en zei het daarom zo, of misschien wilde je het helemaal niet echt en deed net alsof.
Wees gewoon duidelijk, zeg “nee” als je niet wilt, en zeg “doen” als je een afspraak maakt om iets te doen. Door je taalgebruik druk je dan uit dat je betrouwbaar bent zowel naar jezelf als naar degene met wie je de afspraak maakt. Die zitten beiden heus niet te wachten op je halfslachtigheid. Proberen mag best, maar reserveer dat voor de echte probeersels en niet slechts om je gebrek aan overtuiging te verdoezelen.
Stoppen met roken
Eind vorig jaar wilden twee mensen stoppen met roken. Ze schreven beiden hun voornemen op papier. Eentje had geschreven: “Volgend jaar ga ik weer proberen met roken te stoppen“, terwijl de ander schreef: “Vanaf volgend jaar adem ik alleen nog gezonde lucht“. Wat denk jij…, wie van hen gaat weer roken? Wat is het verschil?
Kijk eens naar het eerste voornemen:
- weer impliceert verbinding met tenminste een mislukking. Die hebben we dus alvast erin verpakt.
- proberen impliceert gebrek aan eigen overtuiging, deze persoon zegt “reken me er maar niet op af”;
- stoppen met roken impliceert een negatieve focus, iets stoppen waar al je aandacht naartoe gaat kan je eigenlijk wel vergeten. Je brein zal niets anders willen dan meer roken.
Kijk vervolgens eens naar het tweede voornemen:
- deze persoon gaat het doen, in plaats van proberen, dus visualiseert innerlijk het succes;
- het gekozen doel (alleen nog gezonde lucht) is positief en ankert hem of haar richting gezonde lucht in plaats van naar roken;
- de formulering “alleen nog” sluit andere mogelijkheden uit.
Natuurlijk mag je proberen te stoppen met roken, maar heb je al eens naar de statistieken gekeken? Niemand verwacht echt van je dat die poging slaagt. Als je op die andere manier jezelf een positieve zelfhypnose weet te geven is het geen probleem meer.
Je kan het nog versterken, door jezelf ook een negatieve motivatie te geven natuurlijk. Stel jezelf voor hoe teleurgesteld je zou zijn, en hoe graag je gezond en vitaal wilt blijven. Stel jezelf voor hoeveel meer tijd en geld je zult hebben voor leuke dingen die dat doel van gezond en vitaal verder ondersteunen. Spaar eventueel je normale uitgave en neem je voor om dat elke maand een goed doel te geven, zodat je beloont wordt in je succes naar een gezonder leven. Er is veel mogelijk.
Ga je het proberen? Of .. ga je het doen?!
De goeroe die probeerde
Een goeroe raadde zijn studenten aan om drie keer per dag te mediteren. De meeste van zijn volgelingen keken hem ernstig aan. Hun commentaar was bijna gelijkluidend: “Ik zal het proberen.”
De goeroe knikte ernstig en terwijl hij terug liep naar zijn zitplaats, viel het boek dat hij onder zijn arm had op de grond. Verstoord draaide hij zich om, bukte voorover, reikte naar het boek, maar greep er tien centimeter naast.
Keer op keer greep hij vergeefs naar het boek. Zijn studenten keken hem verbijsterd aan. “Probeer jij het ook eens”, daagde de goeroe een van hen uit.
De student liep naar het boek, boog voorover, pakte het boek en gaf het aan zijn goeroe. Die sloeg boos het boek uit de handen van de student en zei: “Ik vroeg je niet om het boek op te pakken, ik vroeg je alleen om het te proberen!”
Schrijf je nu meteen in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste mijn nieuwste blogs, aanbiedingen, en meditaties. Geen spam, alleen liefde.
Laat van je horen!
Jouw ervaring is belangrijk voor ons. Schrijf je reactie hieronder en deel je vragen en gedachten over dit onderwerp.
Geef een reactie