Al jarenlang had ik de wens om een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen. Alsof het zo moest zijn, kwam ik afgelopen zomer overal artikelen in tijdschriften tegen van mensen die me al voor waren gegaan. Ik kon er niet meer onderuit, het werd tijd om de stoute (wandel)schoenen aan te trekken, en in mijn agenda vast te leggen wanneer ik zou gaan.
De pelgrimstocht
De pelgrimstocht van Sarria naar Santiago de Compostela is een populaire route binnen de Camino de Santiago, een netwerk van historische pelgrimsroutes die zich uitstrekt over Europa en deze wegen leiden allen naar het graf van de apostel Sint Jacob in Santiago de Compostela, Spanje. Deze specifieke route staat bekend als de “Camino Francés”, die begint in verschillende delen van Frankrijk en zich uitstrekt over Noordwest Spanje.
Het traject van Sarria naar Santiago de Compostela is ongeveer 115 kilometer lang, wat het minimumaantal kilometers is dat een pelgrim moet afleggen om een “Compostela”, een pelgrimsdiploma, te ontvangen.
Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van dit deel van de route, omdat het goed te doen is in ongeveer een week wandelen en daarom toegankelijk is voor mensen met beperkte tijd of fysieke conditie. Je loopt gemiddeld 25 kilometer per dag.
Onderweg volg je de gele peilen, die de route aangeven. De gedownloade app met de route heb ik geen enkele keer nodig gehad.
Enkele kenmerken van de route:
- Sarria:
Sarria is het startpunt van deze route. Het is een stad in de provincie Lugo, en het is de plek waar net als ik veel pelgrims beginnen, omdat het net iets meer dan 100 kilometer van Santiago de Compostela ligt. - Landschap:
De route loopt door prachtige landschappen, waaronder landelijke gebieden, bossen, dorpen, stromende beekjes en glooiende heuvels met enkele flinke uitdagingen. Het is een manier om te genieten van de natuur en tegelijkertijd een spirituele reis te maken. - Cultuur en Erfgoed:
Langs de route kom je door verschillende dorpen en steden met rijke geschiedenis en architectuur. Er zijn talloze kerken, kapellen, kloosters en andere (Romeinse) historische bezienswaardigheden die getuigen van het religieuze en culturele belang van de Camino.
Camino betekent ‘weg’ of ‘pad’ in het Spaans. Met El Camino wordt Het pad bedoeld, oftewel het Sint-Jacobspad. De camino wordt heel goed aangegeven door zuilen en bordjes met gele pijlen, met of zonder een gele Jacobsschelp. - Ontmoeting met andere pelgrims:
Onderweg kom je pelgrims van over de hele wereld tegen, die net als jij de reis maken. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en gedeelde ervaringen. De saamhorigheid is groot en men wenst elkaar in het voorbijgaan “Buen camino”, wat zoiets betekend als ‘goede pad’. Een camino loop je voor jezelf, echter, en zeker in dit laatste stuk naar Santiago, ben je zelden echt alleen. Het bijzondere is ook, dat je enkele mensen steeds weer tegenkomt op de route.
*Ik heb gesproken met een man uit New Orleans, hij was al een aantal weken onderweg, en zijn nieuwe schoenen waren al aardig versleten.
*Ook kwam ik in gesprek met een man, hij was al 3 maanden aan het lopen, vertrokken vanuit zijn woonplaats in België.
*Ik maakte kennis met een Duitse vrouw, met wie ik een avond in de keuken van een herberg gezellig heb zitten kletsen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. - Hostels en accommodaties:
Langs de route zijn er tal van hostels (albergues) en andere accommodaties speciaal voor pelgrims. Deze bieden eenvoudige en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Vanaf € 8,- per nacht heb je al een bed in een slaapzaal. Een hoeslaken, kussensloop en deken is aanwezig, je ligt in een zelf meegebrachte lakenzak.
Op de eerste nacht na, heb ik de daaropvolgende overnachtingen geboekt op de dag voorafgaand. Veelal in het Spaans, wat me goed afgaat. - Culinair genot:
Onderweg kun je genieten van de heerlijke Galicische keuken, waaronder gerechten zoals pulpo a la gallega (octopus), empanadas (gevulde deegwaren) en lokale wijnen. Tal van gelegenheden kom je tegen waar je ook kunt ontbijten, koffie of thee drinken en niet al te onbelangrijk, het toilet bezoeken. - Bagage:
Je hebt de keuze om je rugzak zelf te dragen, of je laat hem vervoeren door een vervoersmaatschappij. Er wordt geadviseerd je rugzak niet zwaarder te laten zijn dan 10% van je lichaamsgewicht. Als een echte pelgrim koos ik zelf mijn rugzak te dragen. Hij was ongeveer 6 kilo, alhoewel, op het einde van de dag etappe voelde hij wel 3 keer zo zwaar 😉 - Pelgrimspaspoort:
Het pelgrimspaspoort heb je nodig om in vele albergues, kloosters enzovoorts te kunnen overnachten. In het stempelboekje laat je onderweg een stempel plaatsen, voorzien van de datum. Stempels kunnen overal gevraagd worden: in een kathedraal, in een plaatselijke bar, hostel of hotel, bij politie, gendarmerie, guardia civil, post, gemeentehuis, enzovoorts. - Aankomst in Santiago de Compostela:
De tocht eindigt in de prachtige stad Santiago de Compostela, waar het beroemde kathedraalplein jou als pelgrim opwacht. Hier kun je de beroemde kathedraal van Santiago bezoeken, de pelgrimsmis bijwonen en het graf van Sint Jacob bezichtigen.
Je registreert je hier en ontvang je de compostela. Een compostela is het officiële kerkelijke document waarmee het kapittel van de de kathedraal formeel bevestigt, dat de persoon die erom vraagt, gekomen is om eer te bewijzen aan de apostel Jacobus de Meerdere en aan alle daarmee verbonden verplichtingen heeft voldaan. De voorwaarden zijn dat je ten minste 100 kilometer hebt gelopen en 2 stempels per dag hebt gehaald, die staan in je pelgrimspaspoort. Het is het bewijs dat de pelgrimstocht volbracht is.
De pelgrimstocht van Sarria naar Santiago de Compostela biedt zowel een fysieke uitdaging als een kans voor spirituele reflectie.
Of je nu op zoek bent naar een diepere spirituele ervaring, culturele ontdekking of gewoon een fysieke uitdaging, deze route heeft voor elk wat wils. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, zowel fysiek als mentaal, voordat je aan deze reis begint.
Op donderdag 21 september startte ik met mijn camino in de stromende regen. Al op de 2de dag merkte ik veranderingen bij mezelf op. De derde dag was fysiek het zwaarst, en daarom de 4de dag rust gehouden. De 2 daaropvolgende dagen waren maar ongeveer 20 kilometer per dag, de zon scheen letterlijk en figuurlijk volop.
Op dinsdag 26 september 2023 bereikte ik tegen kwart voor 12 de imposante kathedraal van Santiago de Compostela. Bijna 188 kilometer heb ik in totaal gelopen, inclusief van en naar herbergen.
Wat een ontlading bij aankomst, wat een ervaring! Nadat ik het even heb laten bezinken, ben ik op zoek gegaan naar het registratie kantoor. Ik heb me ingeschreven en ontving de compostela, een prachtig document met mijn naam in het Latijns geschreven,
Ik heb tijdens de camino veel over mezelf geleerd: letterlijk en figuurlijk mijn oude rugzak achter gelaten, een nieuwe gekocht, een extra steun in de vorm van een trekking stok gebruikt en op de één na laatste dag een paar kilometer voor het einde van de dag etappe letterlijk weggegooid.
Ik heb geleerd af te remmen door een rustdag in te lassen, en meer te genieten van dat, wat er op het moment is. Geleerd nog meer in oplossingen te denken en te vertrouwen op de goede afloop.
Ik heb bevestigd gekregen dat vrijheid, veiligheid en blijheid in mezelf zit.
Ik ben ‘al’ 59 jaar, en ook ‘nog maar’ 59 jaar. Bij goede gezondheid neem ik volgend jaar een andere camino. Ik zou dan willen starten in Porto (Portugal) en dan de 280 kilometer lopen naar Santiago de Compostela. De camino Francés Adaptador is ook een optie (335 km).
Ik heb zoveel geleerd van mijn pelgrimstocht, dat ik al vrij snel ter plekke bedacht dat ik dit jou ook zo gun. Ik organiseer deze reis dus ook voor jou en anderen. Als je wilt kan je dan met me mee.
Nieuwsgierig geworden?
Dit rijk geïllustreerde reisverslag, van onze pelgrimstocht op mei 2024, helpt je ervaren hoe het is om deze voetreis echt mee te maken.
Meer lezen? Koop dan mijn e-boek, ruim gevuld met al mijn avonturen, emoties en inspiratie. Uiteraard vind je in het boek ook veel achtergrond voor als je zelf nog eens de camino wilt lopen.
Wil je mee naar Santiago?
In mei 2025 gaan we weer naar Spanje.
Geef je interesse door, dan informeren we je zo gauw er tickets zijn.
Schrijf je in
Schrijf je meteen even in en laat je inspireren door meeslepende verhalen, ontwikkel je intuïtieve gaven en blijf automatisch op de hoogte.
Je bent succesvol ingeschreven!