Als Reiki Master gebruik ik regelmatig de Namasté. Als ik een Reiki inwijding geef, hebben mijn cursisten hun handen in de Gasho houding. Hetzelfde gebaar. En nieuwsgierig als ik ben, ben ik op onderzoek gegaan naar de achterliggende gedachte. Lees je mee?
Namasté (Hindi: नमस्ते, Nepalees: nʌmʌsˈteː) is een mantra (=groet) en mudra (=gebaar). Het woord heeft zijn oorsprong in het Sanskriet (=zeer oude taal) “nam” (buigen) en betekent “ik buig voor jou”. De gebedsachtige houding van de handen is een Mudra genaamd Anjali, afgeleid van het stamwoord Anj, hetgeen betekent aanbidden, eren, vieren of zalven. Hiermee toon je respect voor de ander.
Namasté
Namasté is in India, maar ook in verschillende andere Aziatische landen, een gebruikelijk hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen. Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd, de handpalmen raken elkaar, de vingers wijzen naar boven en zijn iets richting het hoofd gebogen. Hierbij wordt vaak een lichte buiging gemaakt. Bij het gebaar wordt vaak ‘namasté’ gezegd, maar het kan ook zonder woorden worden uitgevoerd, waarbij de betekenis gelijk blijft.
Hindoes groeten met dit gebaar hun goden, maar ook elkaar. Volgens hen groeten ook de goden onderling elkaar met dit gebaar.
Zeker ook vanuit de Reiki kennen we de Namasté houding als de Gassho houding. Soms wordt Namasté met een nog groter gevoel van respect geuit, door de vingers van de samengevoegde handen naar het voorhoofd te brengen en daar de plaats van het Derde Oog aan te raken.
Symboliek
In het tantrisch boeddhisme vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. Het geeft de balans of eenheid weer tussen geest en materie. Je brengt alle elementen samen. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. De rechterhand stelt de hogere natuur, terwijl de linkerhand de lagere natuur, het wereldlijke vertegenwoordigt.
Elke vinger vertegenwoordigt een van de vijf elementen
- de duim staat voor de leegte
- de wijsvinger is verbonden met de lucht
- de middelvinger vertegenwoordigt het vuur
- de ringvinger is verbonden met het water
- de pink vertegenwoordigt de aarde
Van de vingertoppen wordt het volgende gezegd
- die van de duim staat voor inzicht
- die van de wijsvinger wijst naar activiteit
- die van de middelvinger is verbonden met de waarneming
- die van de ringvinger staat voor ontvankelijkheid
- die van de pink vertegenwoordigt de vorm.
In het westen
In het westen gebruiken wij veelal het gebaar zonder een religieuze intentie. Bij bijvoorbeeld Reiki en yoga betekend de namasté mudra: “Ik eer de plek in jou waar het hele universum samenkomt. Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst. Wanneer jij in die plek bent in jezelf en ik in die plek in mijzelf, dan zijn we één.”
~Namasté~
Bron: Wikipedia
Geef een reactie