De lavendel (Lavandula angustifolia) heeft altijd al mijn aandacht gehad. Niet alleen door de sterk aromatisch geur, welke de liefde aantrekt, maar ook door zijn prachtige violette, paarse kleur. Alleen al de diep paarse kleur geeft aan, dat het een spiritueel kruid is. Deze plant tref je in veel tuinen aan.
In het Middellandse Zeegebied, waar de lavendel van oorsprong vandaan komt, was het al een favoriete plant bij de Grieken en Romeinen. Toen had met al ontdekt dat lavendel goede eigenschappen heeft. Denk hierbij aan ontsmettend, kalmerend, en pijnstillend. In die tijd konden de rijke Romeinen zich een bad vol frisse lavendelgeuren permitteren.
Wat is er mogelijk met lavendel?
- De lavendel kun je gedroogd gebruiken om in je huis het ongedierte en de muggen te weren, en het huis lekker te doen geuren.
- Zelf kan je bosjes lavendel bij elkaar binden om in de kleerkasten te hangen of tussen de kleren te leggen. Dit voor de lekkere geur en/of motten te verdrijven. Je kunt de lange bloemstengels het best afsnijden alvorens de bloemen volledig open staan. Doe een elastiek rond de lavendelbosjes en hang ze eerst te drogen.
- Lavendel kan je ook in de keuken gebruiken, maar wel met mate. Samen met dille, bonenkruid en salie is dit lekker voor een kruidenboter.
De jonge bladpunten kun je verwerken in soepen mee koken, en dan net voor het opdienen het verwijderen. Ook lekker in salades. De smaak van lavendel is zoet en sterk. - Maak een tonic van lavendelbloemen voor een tere en gevoelige huid om de celgroei te versnellen en als antiseptisch middel bij acne. Aan te raden is om hierbij appelazijn te gebruiken als basis.
- Lavendel thee wordt gedronken om hoofdpijn te verlichten en zenuwen te kalmeren.
- Verder werkt het tegen winderigheid, bijna flauw vallen, en duizeligheid.
Lavendel olie
Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten. Dit gebeurt volgens een welbepaald procedure om de levenskracht van de plant te behouden die er van nature in aanwezig is. Elke plant heeft zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing.
Toepassingen met lavendel olie
- Je kunt ook een paar druppels etherische lavendelolie toevoegen aan het laatste spoelwater voor geurig wasgoed.
- Lavendelolie is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Het is waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen. De olie is ook te gebruiken bij massages tegen spierpijn, en cellulitis.
- Lavendel kalmeert de zenuwen, is verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans.
- Door de ontsmettende, bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt de olie bij snij- en brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen.
- De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep.
- Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen.
- Ook helpt het reumatiek te voorkomen en werkt het versterkend.
- Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.
Nog enkele tips voor het gebruik van lavendel
- Bij eczeem
Meng 5 tot 10 druppels met 50 ml basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree. - Bij slecht slapen
5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6 tot 10 druppels in de slaapkamer verdampen. - Zelf massageolie maken: Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie (bijv. druivenpitolie) of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën. Tip: gebruik 50 ml. basisolie en ongeveer 20 druppeltjes lavendelolie. Even schudden. Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.
Lavendelolie is veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er allergisch voor zijn.
De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als je voldoende kennis hebt of raadpleeg een fytotherapeut of arts.
Heb jij nog een werkzame aanvulling op dit artikel, zet het in de reacties hieronder. Alvast bedankt!
Schrijf je meteen in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang als eerste mijn nieuwste blogs, meditaties, aanbiedingen en nieuwtjes.
Geef een reactie