Soms zeggen we wel eens gekscherend, “Ik voel me zo zen”. Wat bedoelen we daarmee, en wat betekent het woordje zen eigenlijk?
Het Japanse woord zen is een verbastering van het Chinese woord ch’an, wat weer een verbastering is van dhyana. Dhyana betekend eigenlijk concentratie-meditatie. Het is een ononderbroken stroom van aandacht op een object, bijvoorbeeld de ademhaling.
De oorsprong van zen gaat ongeveer 2500 jaar terug naar India, toen de spirituele meester Siddharta Gautama het boeddhisme introduceerde. Zen wordt door ons westerlingen meestal alleen gekend als een vorm van meditatie.
Zazen of zittende meditatie (Japans: 座禅; letterlijk “zittende aandacht”) is de meditatievorm die veelal beoefend wordt. Meditatie wordt dan gebruikt als middel tot verlichting. Deze vorm van mediteren wordt beoefend, om bevrijd te raken van het lijden en het kan zorgen, dat je niet meer gehinderd worden door hevige emoties.
Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Verlichting is echter niet iets dat iemand kan afdwingen.
De juiste meditatiehouding
Geadviseerd wordt om de lotushouding aan te nemen, tijdens het mediteren. De lotushouding, (in het Sanskriet: Padmasana), is de Oosterse variant van de kleermakerszit. Hindoes en boeddhisten mediteren veelal in deze houding. Het verschil met de kleermakerszit is dat de voeten op de knieën rusten Je zit dan stabiel, rechtop en je hebt optimaal contact met de aarde. Het vergt vaak enige oefening om comfortabel dit vol te kunnen houden.
De lotushouding
- Ga zitten op een mat, zorg ervoor dat je benen zijn gestrekt en je rug recht.
- Buig je rechterbeen op de knie. Plaats je voet op de linker dij, zodat de voet naar boven wijst, en de hiel dicht bij je maag.
- Doe hetzelfde met je linkerbeen.
- Plaats je handen in een mudra positie (zie afbeelding) boven je knieën.
- Zorg voor een rechte rug en je hoofd rechtop.
- Houd de pose ongeveer 100 tellen vast terwijl je diep ademhaalt.
Wees voorzichtig als je knieproblemen of pijn in je enkels hebt, een alternatief kan dus de bekende kleermakerszit zijn.
Tijdens de meditatie komen vaak allerlei gedachten naar boven. De bedoeling is echter, deze gedachten te laten komen en gaan, zonder er al te veel belang aan te hechten of ze te beoordelen. Door telkens rustig terug te keren naar het object van de meditatie, krijgen gedachten langzaam minder grip.
Waarom de lotus
Meditatie kan vergeleken worden met groeien van de lotusbloem uit de modder naar het licht. De lotus is een bloem die onder water, in het donker, in de modder, wortel schiet en opgroeit naar de oppervlakte toe. Als ze boven water uitkomt, ontvouwt ze zich in het licht van de zon.
De modder is symbolisch voor de moeilijkheden die men op aarde tegenkomt, het donkere water staat voor de pijnlijke emoties die daardoor worden teweeggebracht.
Het openvouwen van de lotus boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van het geluk, de liefde en het licht.
Lees hier een bijzonder waargebeurd verhaal over de witte lotus
Kom tot bloei, zoals deze Lotus, stevig geaard in de gezonde aarde en stralend van schoonheid. In deze unieke online cursus Mediumschap, ontwikkel jij je tot een stralend mens en medium! Ken jij je medium-talenten al? Ook jij kan het leren. Nu vanuit je luie stoel in je eigen huiskamer (of waar je maar wilt) mét mijn begeleiding. Hoe leuk is dat?
Like deze pagina en/of zou je een reactie willen achterlaten de deze pagina? Ik zou dat erg op prijs stellen.
Serpil Teke
Heel bekend voor mij Tineke, wat er beschreven wordt. Wat ik voel tijdens het lezen is niet in woorden uit te drukken, dus kan ik het niet beschrijven. Gelukkig kan ik het wel voelen, kunnen voelen wat er beschreven wordt zie ik als een kostbaar geschenk………………………Heel mooi!!
Gerdien
Vooral de toevoeging van de lotusbloem boeide mij; dit is wat minder bekend en erg mooi om te lezen.