Leef jij je droom al? Nog niet? Durf je dromen te hebben? Durf je verlangen te hebben, en beelden over een ideale toekomst die schijnbaar ver buiten je bereik liggen? Inspireert het je, of ontmoedigt het je juist? Denk je dat je dromen realistisch zijn? Of slechts een laatste verre hoop waaraan je vasthoudt terwijl je echte leven zich ontvouwt op een heel ander plan? Zijn je dromen groots en semi-onbereikbaar, of stel je ze al bij zodat ze gemakkelijker voor je zijn? Hoe ga je om met je verlangens, en dromen voor je toekomst? Wel eens van een moodboard gehoord?
Dromen, dromen, dromen
Veel van ons hebben dromen. Ik heb ze zeker. Ik droom bijvoorbeeld van een heerlijke woonplek aan zee in een warm land, en nog veel meer. Veel mensen dromen ook over een andere inrichting van hun woning, verre vakantiebestemmingen, grotere huizen, de liefde die ze willen ontmoeten, een indrukwekkende droombaan, een grote auto, een rijk leven, of iets in henzelf zoals zelfvertrouwen, of op kunnen komen tegen dominante mensen. Er zijn zoveel dromen als mensen, en waarschijnlijk meer dan dat.
Durf te dromen!
In alle gevallen gaat het over beelden, gedachten, gevoelens over mogelijkheden en onmogelijkheden die ze graag willen realiseren. Het is onze weerslag van onze onvrede en verlangens in al onze zintuigen, iets waar we niet zomaar aan voorbij willen (en kunnen) gaan, iets dat knaagt en terugkomt.
Veel mensen weten hun dromen niet waar te maken, en velen laten zelfs het dromen geheel achterwege in een poging hun teleurstelling en stress te managen. Het lijkt soms erg moeilijk om je dromen waar te maken, omdat het zo’n ideale situatie lijkt. De meeste dromen zijn echter best haalbaar. Hoe ik dat weet? Uit ervaring.
Stappen naar droomland
Laten we vandaag beginnen met je dromen nieuw leven in te ademen. Laten we ze realiseren. Dat klinkt best gemakkelijk, als ik dat zo zeg, toch? En natuurlijk is de eerste vraag dan: Hoe? Heel simpel:
- breng ze naar buiten zodat ze een tastbaar baken worden voor jezelf
- communiceer je doel zodat je verwachtingen (=sociale druk) creëert voor jezelf.
- neem haalbare stappen, die je stap voor stap in de richting van je doel brengen.
Tot zover is het te volgen. Maar nu verder uitwerken.
Plan je droom
Maak een plan van aanpak, ga opschrijven wat je wensen zijn. Maak je droom concreet, vertaal het in concrete uitkomsten en verdiep je in alle aspecten die erbij horen. Wat heb je nodig voor je droomhuis, wie moet je zijn voor je droomvrouw, enzovoort, niet alleen om te krijgen, maar ook om te behouden en floreren. Misschien heeft jou huis zelfs personeel nodig?
Vraag jezelf vervolgens af: “Wat kan ik vandaag doen, om dichter bij mijn doel te komen?”. Door dit te doen, krijg je al enigszins een landkaart van de weg naar je doel. Bedenkt iets dat binnen je mogelijkheden ligt wat je nu al kan doen, zodat de uitvoering haalbaar wordt. Dit e-book voor een klein prijsje helpt je naar grote veranderingen.
Maak een moodboard of visionboard
Een moodboard (ook wel visionboard genoemd) ziet eruit als een collage waarin je alle elementen van je droom weergeeft. Maar is veel meer dan alleen een collage. Het is een visualisatie van een concept, idee, droom of gevoel. Het geeft een compleet beeld van je droom, en een positief anker (herinnering) waarmee je je aandacht op je doel gericht kunt houden. Door naar je moodboard te kijken, herinner je jezelf aan de gevoelens die je koppelt aan je het bereiken van je doel, en ontvouw je de creativiteit en focus in jezelf om er te komen.
Een moodboard is een beeld dat met woorden moeilijk is samen te vatten. Door ideeën en dromen te visualiseren op een moodboard, maak je ze zichtbaar voor jezelf en voor anderen.
Hoe maak je een moodboard?
Pak een stuk karton, hout of een prikbord. Ga op zoek naar plaatjes, foto’s en behang die jou aanspreken. Teksten uit tijdschriften voldoen prima! Kant, servetjes en bladeren zijn ook zeker te gebruiken, laat je fantasie maar de vrije loop. Je hoeft er niet bij stil te staan waaróm het je aanspreekt. Knip of scheur ze uit en plak of prik ze op.
Laat je leiden door je impulsen en intuïtie. Het mag heel anders worden dan je vooraf had bedacht, want het is vooral een inspiratieplek. Prik en plak dus snel en impulsief op basis van wat aanspreekt en voorbij komt. Dit wordt je visie, zoals je onbewuste dit heeft bedacht en naar boven liet komen.
Gebruik je moodboard (visionboard)
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kijk af en toe naar je moodboard en vertrouw erop dat je dromen gaat waarmaken. Je zult merken dat als je ermee aan de slag gaat er nieuwe ingevingen komen, dat er ‘toevalligheden’ voorbij komen en dat alles mogelijk is op manieren die je zelf niet had kunnen bedenken. Veel succes op je reis!
Deel je ervaring
Inspireer jezelf en anderen door hieronder te schrijven over je eigen ervaringen op je weg richting je droom! Vertel wat voor jou gewerkt heeft en wat je aan het uitproberen bent, maar ook waar je nog behoefte aan hebt, en kijk wat er terugkomt. Delen is de nieuwe trend.
Schrijf je meteen in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste mijn nieuwste blogs, meditaties, aanbiedingen en nieuwtjes. Geen spam, alleen liefde.
Inge
Lieve lezers ik heb een moodboard gemaakt op mijn telefoon, bij mij heet dat storyboard. Het voordeel daarvan is dat het regelmatig als een diavoorstelling voorbij komt. En ook hier kun je alle foto’s en teksten die in je opkomen invoegen. Ik weet dat het zo wie zo helpt om voor jezelf te kiezen. Ik krijg er veel kracht en vertrouwen door. Vertrouwen dat het doel wat ik wil behalen ook gehaald zal worden. Succes met jullie moodboard.
Inge Albers
Dank je Tineke, je dromen waar maken is inderdaad voor velen niet haalbaar omdat ze bij voorbaat denken dat je dit niet kunt beïnvloeden. Ze weten alleen niet dat vele mensen die momenteel doen wat ze graag willen doen, wel dachten ik ga het visualiseren en er een moodboard voor maken. Het werkt wel degelijk als je er maar echt in gelooft en op vertrouwd. Liefs Inge