Ik hoor het mezelf vaak zeggen tegen mijn cliënten: “Onze gevoelens en emoties worden vaak beïnvloed door onze gedachten en interpretaties van situaties”. Het gebeurt regelmatig dat ‘we’ de minder leuke gebeurtenissen groter maken dan dat ze zijn, en dat komt ons gevoelsleven vaak niet te goede. Zou het zo kunnen zijn, dat als we anders gaan denken, ons (nog) beter zullen voelen?
Hoe we dingen waarnemen en nadenken, kan dus een grote impact hebben op hoe we ons voelen. Kunnen we, door het veranderen van je gedachten, het mogelijk maken dat je gevoelens verbeteren en daarmee je je gedrag kunt veranderen?
Ja, het is een complex samenspel, maar de link tussen denken en voelen is zeker het onderzoeken en vooral het uittesten waard. Want wie wil zich nu niet goed of zelfs beter voelen? Zou dat de weg naar geluk zijn?
Hoe ervaren we gevoel?
Ons gevoel, of emoties, zijn complexe reacties die voortkomen uit een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Ze zijn niet op één specifieke plek in ons lichaam te vinden, alhoewel de maag wordt gezien als ‘gevoelsgebied’. Het gevoel wordt vaak geassocieerd met verschillende systemen:
- Hersenen: De hersenen spelen een cruciale rol bij het ervaren en reguleren van emoties. Het limbisch systeem, inclusief de amygdala en de hippocampus, is betrokken bij het verwerken van emoties.
- Lichaam: Emoties kunnen ook lichamelijke reacties teweegbrengen, zoals een versnelde hartslag, zweten of spierspanning. Dit komt vaak voort uit de interactie tussen de hersenen en het zenuwstelsel.
- Verbindingen met organen: Sommige mensen ervaren emoties in specifieke delen van hun lichaam. Bijvoorbeeld, stress kan zich uiten als spanning in de schouders, terwijl verdriet soms als een “knoop in de maag” voelt.
Emoties zijn dus een samenspel tussen lichaam en geest, en ze kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Dit heet holisme.
Wat is holistisch denken?
“Holistisch” verwijst naar een benadering die het geheel van een systeem of persoon bekijkt in plaats van alleen de afzonderlijke delen. In de holistische filosofie wordt ervan uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is en dat je de interacties tussen de onderdelen moet begrijpen om het geheel te kunnen begrijpen.
Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de holistische benadering:
- Geheel versus Deel: In plaats van alleen symptomen of specifieke problemen aan te pakken, kijken we naar de bredere context, inclusief lichamelijke, emotionele, mentale en sociale factoren.
- Evenwicht: Holistische benaderingen benadrukken vaak het belang van balans en harmonie, zowel van de persoon als de omgeving.
- Zelfzorg: Holistische gezondheid moedigt mensen aan om actief deel te nemen aan hun welzijn door een gezonde levensstijl, mindfulness en zelfreflectie.
- Integratieve geneeskunde: In de gezondheidszorg verwijst holisme naar het combineren van traditionele geneeskunde met alternatieve therapieën, zoals yoga, meditatie en voeding.
Terug naar het begin
Er zijn verschillende manieren die je kunt uitvoeren om je gedachten positief en fijn te houden, want als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
(Albert Einstein)
Dat is een mooie en krachtige uitspraak, nietwaar? Het benadrukt het belang van zelfreflectie en verandering. Als je wilt dat dingen anders gaan, start dan met anders handelen. En wanneer je anders handelt en je wordt er blij(er) van, dan is je doel bereikt.
- Bewustwording: Let op je gedachten en erken negatieve patronen. Het bewust worden van je gedachten is de eerste stap naar verandering. Vergelijk jouw leven niet met die van een ander. We zijn immers allen uniek met ons eigen pad.
- Omdenken: Omdenken is een manier van denken en doen waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Zie de werkelijkheid hoe die is, en kijk eens wat je daarmee zou kunnen doen.
- Oefen dankbaarheid: Houd een dagboek bij waarin je ‘s avonds drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om je focus te verschuiven naar het positieve en zorgt voor een betere nachtrust.
- Positieve affirmaties: Herhaal positieve uitspraken over jezelf en je leven. Dit kan je zelfbeeld en mindset verbeteren.
- Meditatie en mindfulness: Meditatie helpt je om in het moment te blijven en je gedachten te kalmeren. Mindfulness kan je ook helpen om negatieve gedachten te observeren zonder erdoor beïnvloed te worden.
- Omgeving: Omring jezelf met positieve mensen en dingen die je inspireren. Een ondersteunende omgeving kan je helpen om fijne gedachten te koesteren. Sociale interactie kan je humeur verbeteren.
- Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding. Dit heeft een grote impact op je mentale welzijn. Eet een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten, volle granen en eiwitten.
- Creatieve uitlaatkleppen: Zoek hobby’s of activiteiten die je leuk vindt, zoals tekenen, schrijven of muziek maken en voer het uit. Dit kan je gedachten afleiden en het zal positieve gevoelens stimuleren.
- Professionele hulp: Als je je langdurig slecht voelt, overweeg dan om met een professional te praten, zoals een therapeut of psycholoog.
Door regelmatig deze tips toe te passen, kun je je denken geleidelijk meer positief beïnvloeden en dat zorgt dan weer voor meer positieve gevoelens en een gelukkiger leven.
Geef een reactie