Iets loslaten … we zeggen zo gemakkelijk dat we iets ‘los moeten laten’. Maar wat betekent loslaten nu eigenlijk?
- niet langer vasthouden of blijven vastzitten
- losgaan
- lossen
- vrijgeven
- afstaan
- losmaken
- vrijlaten
- vrijmaken
Als we over loslaten spreken, hebben we het vaak over personen, (huis)dieren of gebeurtenissen. Met ons verstand weten we dat we iets of iemand los zouden moeten laten als het contact of verbinding pijnlijk voor ons wordt, en ons gevoel zegt dan vaak, dat we vast willen houden. Ook ik heb er af en toe in mijn leven mee te maken. Een voorbeeld ervan kun je hier lezen.
Het kan ook een veilig gevoel geven, iets willen vasthouden, wat eigenlijk alleen maar verdriet brengt. Soms kan iets loslaten beangstigend zijn, want in welk nieuw (fijn) gevoel kom je terecht? Je weet nu wat je hebt. Je loopt als het ware in een kringetje rond. Binnen dat kringetje voelt het voor je veilig, maar de wereld buiten die kring is eigenlijk veel mooier. Dat weet je heel goed, maar de weg ernaar toe is vaak lastig.
Hoe los te laten
Ik stel mezelf vaak de vraag: wat voegt het nog voor mij toe, om dit of dat te willen vasthouden. Ik hoef mezelf niet meteen het antwoord te geven, in de loop van de tijd zal ik zelf het inzicht krijgen. En als ik het inzicht doorvoel, dan zal het gemakkelijker worden iets of iemand los te laten. Want uiteindelijk zal ik concluderen dat het nog vasthouden van iets mij helemaal niets oplevert, behalve die nare gevoelens. Des te meer ik me dit ga beseffen, des te makkelijker ik zal kunnen loslaten.
Een ander zeer bruikbare tip, is op je probleem te mediteren. Ook daarin vind je wellicht het antwoord. Als tip, wil ik je graag deze meditatie meegeven.
Als jij loslaat, zal je je zelf niet verliezen. JIJ blijft altijd je unieke JIJ.
Als jij loslaat, zal er weer ruimte zijn, voor nieuwe dingen in je leven.
(Lees vooral ook de tekst na het volgende verhaal)
De regendruppel die niet durfde los te laten
Het was een mooie dag, vroeg in het voorjaar. De natuur ontwaakte na een lange winterslaap. Overal ontluikt het jonge aanplant en de knoppen aan de bomen gingen langzaam open. Er scheen een waterig zonnetje.
Opeens begon het zachtjes te regenen en kleine regendruppels daalden neer op de aarde. Sommigen vielen in de stad en werden met het andere regenwater weggevoerd naar de rivieren die uitmonden in de zee. Sommigen vielen in de aarde en werden meteen opgenomen in de grond. Anderen kwamen op de planten, bomen en bloemen terecht en bleven even liggen voor ze verdampten of op de grond vielen.
Die dag kwam er ook een kleine regendruppel terecht op de zijkant van een stengel van een bamboeplant. De plant die aan de waterkant stond, zag er werkelijk prachtig uit. Toen de druppel daar zo aan de stengel hing terwijl om haar heen de andere druppels vielen, had ze een mooi overzicht over de hele omgeving.
Langzamerhand werd ze echter steeds angstiger van wat ze zag en ze vroeg zich af wat er met haar zou gebeuren. Zou ze straks verdampen, opgedronken worden door een insect of een vogel of zou ze gewoonweg langzaam naar beneden zakken en uitvloeien over de stengel. Of nog erger: vallen en in de rivier terecht komen. Ze besloot om zich langzaam te laten zakken naar een veilige plek.
Ze pakte zich bij elkaar; om er zeker van te zijn dat er niets van haar achter bleef, en ging langzaam op zoek naar een veilige plek. Die vond ze in de oksel van de bamboeplant. Ze lag daar heerlijk in het kuiltje en zelfs toen het begon te waaien, bracht haar niets uit balans. Na enige tijd begon ze zich toch wel wat ongemakkelijk te voelen: ze kon hier natuurlijk niet eeuwig blijven. De zon won aan kracht en als ze daar zou blijven liggen, zou ze op den duur langzaam maar zeker verdampen. En dan was er natuurlijk nog steeds de mogelijkheid dat ze door een insect of vogel zou worden gevonden.
Terwijl ze daar zo lag te denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren en wat ze zou moeten doen, gebeurde dat wat ze nooit had kunnen bedenken. In de nacht daalde de temperatuur en begon het licht te vriezen. En, nog voor dat ze het eigenlijk in de gaten had wat er gebeurde, bevroor de regendruppel. Net voordat ze helemaal van ijs was geworden, bedacht ze nog dat het meeste vreselijke in elk geval niet gebeurd was: terecht komen in de rivier.
Niemand zou meer weten dat ze eigenlijk een regendruppel was geweest, ze zou helemaal verdwijnen in de watermassa. Het idee dat je zo vermengd kon worden met ander water, dat je niet meer wist wie je was, was haar grootste angst.
Die ochtend lag er over het groen een witte sluier van vorst. De zon kwam op en terwijl hij langzaam ontwaakte en zijn boog aan de hemel schreef, won hij aan kracht. Hij verwarmde alles wat er was. De zon scheen ook op de bamboeplant en op alle druppels die daarop waren achtergebleven. Langzaam ontdooiden ze. Ook de waterdruppel die verborgen lag in de oksel. Het regenwater dat ontdooide gleed langzaam langs de stengel van de plant naar beneden. Een van de stengels werd topzwaar en de plant begon te hellen.
Zo gebeurde het dat de regendruppel viel en viel en viel … Terwijl dit gebeurde trok haar hele leven aan haar voorbij en ze wist dat er geen redden meer aan was. Het loslaten was begonnen en er was geen weg meer terug.
Toen ze zo door de lucht naar beneden viel, besefte zij zich dat dit pas het begin van de reis was en niet het einde.
Ze plonsde in de rivier en werd omgeven door het water. Heel snel was ze als regendruppel onherkenbaar, maar ze voelde haar kern en herkende die bij anderen.
Zo ging ze op weg, mee met de stroom, op weg naar de eindeloze zee, vol met avonturen.
Nadenkertje
Zou het ook niet zo kunnen zijn, dat iets bij je blijft, zolang het jou nog dient? Zou het niet zo kunnen zijn, dat als het jou niet meer hoeft te dienen, het dan vanzelf weggaat?
Ja, dit is wat ik geloof. Ons leven bestaat uit levenslessen, en zodra we een les hebben geleerd, zal het naar de achtergrond verdwijnen en dat zorgt voor ruimte voor wat nieuws.
Laat van je horen!
Jouw ervaring is belangrijk voor ons. Schrijf je reactie hieronder en deel je vragen en gedachten over dit onderwerp.
Joëlle
Mooi verhaal, en je hebt zo gelijk wat je het zegt in je verhaal, het loslaten is plaats maken voor iets nieuws.
Hilde
Wat een mooi, maar vooral duidelijk verhaal.
Als je dus loslaat, is dat het begin van een nieuw leven.
Een nieuwe start, vrij van al die zware en moeilijke gedachten.
Het wordt lichter om je heen!! Dank je wel!!
Tineke
Dank je wel voor je reactie Hilde. Fijn dat je je in de tekst) kunt vinden.
Saskia
De zon is het Nederlands vrouwelijk. In het Duits zeggen: die Sonne. In het Frans daarentegen is het: le soleil, mannelijk dus. Is dit belangrijk: ja en nee. Als je publiek gaat, kun je beter correct Nederlands gebruiken. Leuk verhaal.
Tineke
Hallo Saskia, dank je wel voor je reactie. Ik had me nog niet zo in de verschillen tussen talen verdiept, maar volgens Van Dale mag het woord zon in de Nederlandse taal zowel mannelijk als vrouwelijk gebruikt worden. Je hebt gelijk, dat het vrouwelijke wel de voorkeur heeft volgens Van Dale. Ikzelf gebruik doorgaans als ezelsbrug vader zon en moeder maan, om het simpel te houden. Ik volg daarmee de astrologie waarin de zon mannelijk genoemd wordt. Fijn dat je het een leuk verhaal vond. groetjes, Tineke