Het is geen geheim dat ik een kattenliefhebster ben. Als kleine Tineke groeide ik op met 2 rode katers. In 2005 kwam er echter ook verrassend genoeg een hond in mijn leven. Yara is inmiddels bijna 16 jaar oud! Dit, terwijl ik over het algemeen niet van honden houd. Yara is een blonde Tibetaanse Terriër en dit ras kan goed met onder andere katten. Dat kwam goed uit, want plots was Shiva daar, een al oud schildpadpoesje. Ze had een zeer bijzondere energie. Haar ontroerende verhaal lees je hier. Katten zijn erg eigenzinnige beesten. Als het aan de kat lag …
In deze blog wil ik je wat vertellen over lichaamstaal van katten. Dit aan de hand van wat onze eigen twee katten laten zien. Ze heten Amora en Bob.
Amora (30-07-2014) is een rood klein poesje. Ze heeft op 1 jarige leeftijd het asiel ingeruild in het najaar 2015 voor een leven bij ons. Bobby, een grote zwart/ witte jeweetwelkater, besloot uit zichzelf hier te willen wonen sinds het najaar van 2020. Met andere woorden, hij is aan komen lopen én gebleven. Hij is ongeveer anderhalf jaar oud.
Communiceren met katten
Katten hebben zo’n leuke en bijzondere manier van communiceren. Amora, een wat bang en schuw katje, is erg op mij gericht. Ze is, als ik thuis ben, in dezelfde ruimte als ik. Als ze naast me ligt op de bank, kan ze me soms helemaal verliefd aankijken. Haar oogjes gaan dan langzaam open en dicht. Dit wordt ook wel ‘cat kiss’ of ‘slow blinking’ genoemd.
Als ze slaapt naast me op de bank, dan ligt ze tegen mij aan, of ze houd contact door haar pootjes tegen de zijkant van mijn been te leggen. Daardoor creëert ze een veilig en geborgen gevoel voor zichzelf.
Wanneer ik Yara uitlaat, blijft Amora (vaak miauwend) wachten bij de voordeur totdat ik er weer ben. Ben ik wat langer van huis omdat ik moet werken of om op familiebezoek te gaan, dan is ze des te blijer dat ik er weer ben.
Tegen de tijd dat ik naar bed ga, ligt Amora op de leuning van de bank naast me en zodra ik op ga staan om naar de badkamer/ slaapkamer te lopen, loopt ze met me mee. Binnen 5 minuten, nadat ik in bed ben ga liggen, springt ze op het voeteneind, en gaat dan tevreden spinnend liggen.
Miauwen, in de vroege ochtend
Amora heeft ook ontdekt, dat als ze gaat miauwen zodra het licht wordt ‘s ochtends, ik dan reageer. Ondanks dat ik een ochtendmens ben, zou ik graag nog wat langer willen slapen, zeker in de zomer, als het al zo vroeg licht wordt. Ze heeft dan honger en/ of ze wil aandacht en hoe ik ook reageer, ze krijgt haar zin. Een zucht, ssst roepen, omdraaien in bed, dat zijn allemaal reacties, hoe subtiel ook … en ze krijgt hiermee aandacht. Haar negeren is erg lastig.
Inmiddels heb ik dit opgelost door een bakje met wat brokjes op mijn nachtkastje te zetten en wanneer ze ergens in de vroege ochtend naast mijn hoofd gaat zitten (ja echt waar, haha) dan haal ik het doekje van het bakje af, en dan hoor ik haar knabbelen. Daarna gaat ze weer even slapen, totdat ik er zelf uit ga.
Doet jouw kat dit ook, dan kan het een oplossing zijn het eten in een voerpuzzel te doen, zodat ze langer over haar eten doet en minder vroeg begint te zeuren. Deze zijn eenvoudig zelf te maken, even Googelen.
Hoe langer je je kat hebt, hoe beter je zijn gemiauw ‘verstaat’. Neem ik Bob als voorbeeld, hij praat meer, kleine lieflijke miauwtjes, met meer klanken. Amora doet het ‘harder’.
Geur afzetten
Wanneer Bobby buiten is, en hij aangeeft naar binnen te willen, dan heeft hij de gewoonte, wanneer ik de tuindeur voor hem open doe, mij eerst een kopje te geven tegen mijn been. Dan loopt hij door naar de woonkamer.
Een geur is voor de belevingswereld van een kat erg belangrijk, het is voor hem een communicatiemiddel. Hij laat mij weten dat hij me leuk vindt en dat ik van hem ben. Wrijven langs benen, is dus een begroetingsritueel, die vooral draait om het uitwisselen van geuren tussen vrienden (mens of dier).
Bobby heeft ook de gewoonte te gaan liggen, op vaste plekken waar Amora ook graag slaapt. Katten gebruiken geuren om met elkaar te communiceren. De beide geuren vermengen zich dan, wat als een ‘groepsgeur’ wordt gezien. Dit is een goed teken, want Amora is hier jaren alleen geweest, en nu moet ze haar ruimtes delen met Bob.
Katten hebben op meerdere plaatsen geurklieren, onder andere bij de wangen, tussen de tenen en bij de aanzet van de staart. Door ergens langs te wrijven, markeert hij de plek die erg belangrijk is voor hem.
Ditzelfde geldt als katten aan meubels gaan krabben, daar zit onze geur aan. Op hun beurt geven ze dan hun geur af. Erg lief van ze, maar niet gewenst. Een krabpaal is dan een oplossing. Tevens doen ze het ook om hun nagels te scherpen en ze kunnen dan even hun energie kwijt.
een zeer bruikbare tip om voorkomen dat je kat krabt aan deuren of ramen of waar dan ook, smeer er dan een kleine hoeveelheid VapoRub op. Katten vinden de typische Vicks geur immers afschuwelijk en blijven er liefst zo ver mogelijk uit de buurt van.
Trouw als een hond
Als één van ons Yara uitlaat, loopt Bobby vaak gezellig mee. Gelukkig wonen we in een buitengebied, waar niet zoveel verkeer is. Buiten dat, is Bobby zover we weten meestal gewoon ergens in de grote tuin. Als ik bij de tuindeur sta, en ik roep 1 of 2 keer, dan komt hij eraan gerend, met zijn staart recht omhoog, en een krul aan het uiteinde.
De kattenstaart
En dat is nog een teken dat je kat van je houdt, de krul in de uiteinde van zijn staart. Let er maar eens op als je je kat roept.
Is de staart van een kat echter dik, dan is de kat angstig of boos. Heeft een kat zijn staart tussen de benen, dan is het bang en wil zich dan zo klein mogelijk maken.
Staat de staart in het verlengde van het lichaam, dan is de kat geïnteresseerd. Een zwiepende staart betekent dat er iets gaat gebeuren. Wanneer een kat zijn staart hoog in de lucht houdt, drukt hij vertrouwen, opwinding of tevredenheid uit.
Beide katten hebben ook de gewoonte mijn vingers te likken met af en toe een liefdesbeetje. Ook dat is een teken van liefde. Ook hun ogen spreken boekdelen.
Buik omhoog liggen
Regelmatig liggen ze lang uitgerekt op hun rug op de vloer. Vol overgave, vol vertrouwen. Ze voelen zich dan veilig. Niet alle katten stellen het overigens op prijs dat je ze dan maar op hun buikjes gaat aaien.
Tot slot, de katten-oren
Katten gebruiken hun oren natuurlijk in de eerste instantie om te horen, maar de oren kunnen ons nog meer vertellen. Als de oren naar voren gericht staan, is de kat ontspannen. Staan de oren rechtop en volledig naar voren gericht, dan is hij met volledige aandacht bij je, en wil hij dan best met je spelen.
Platte oren, die opzij liggen en de ronding van het kopje volgen, vertellen je dat hij bang is. Liggen de oren plat naar achteren, dan is de kat boos of geërgerd: geef de kat dan wat ruimte of laat hem met rust.
Platte oren in het algemeen is dus een signaal om op te letten. Een kat in nood maakt rare sprongen, dus blijf dan even uit de buurt.
En een kat, hij heeft zeven levens. Ze komen daarom vaak weer op hun pootjes terecht.
Alle leuke kattenfeitjes ten spijt, feitelijk heeft een kat de mens alleen nodig voor de bediening. Een kat leert zichzelf aan dat hij voer krijgt als hij lief is voor de mens. Jaja, we zijn en blijven personeel… en met liefde neem ik die taak op me. Het is en blijft een win-win situatie, nietwaar?
Communiceren met Dieren
Natuurlijk kunnen we veel van het gedrag van een kat of ander dier aflezen door goed te kijken naar uiterlijke kenmerken en gedragingen. Maar wat als er iets is in het gedrag van het door jouw zo geliefd dier, en je hebt geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?
Dat is een goede reden om te starten met de thuisstudie Communiceren met Dieren. Ik leer je dan 3 verschillende manieren waarop jij met je dier kunt ‘praten’, beter leert te begrijpen. Er zit dan altijd een manier bij die bij je past. Geloof me, jij kan het ook. Uiteraard is óók deze cursus mét mijn begeleiding.
Laat van je horen!
Jouw ervaring is belangrijk voor ons. Schrijf je reactie hieronder en deel je vragen en gedachten over dit onderwerp.
Peter Leyssenaar
Hallo Tineke, ik volg je al enige tijd en ben voor mezelf aan het aftasten en afvragen wanneer ik nu eens ga reageren op hetgeen je aanbiedt kwa cursussen en workshops.
Iets over mij: Ben sinds mijn geboorte, 1966, opgegroeid met dieren, vooral katten en kan zo langzamerhand wel met ze lezen en schrijven. Momenteel heb ik er 4. Allemaal bijzonder in hun eigen gedrag. De oudste opent zelf de deur naar buiten, de ander weet dat dat gaat gebeuren en volgt. Zo heb je er weer 2 buiten als ze al niet allemaal buiten zijn ‘s avonds. Heb ze het liefst allemaal binnen zodat ik rustig kan slapen en dat ook rustig kan..
Honden reageren ook heel rustig op mij, krijg boodschappen van vogels, laatst nog een sperwer, tot 2 maal toe. Woon op de veluwe, ben een natuur mens en wil daar graag iets meer mee gaan doen, weet alleen nog niet goed hoe..zeker niet als je vanuit de zakenwereld komt en daar wel helemaal klaar mee bent. Ja, ik schrijf dit vanuit mijn hart en zit in een fase van mijn leven dat ik een switch wil maken.
Liefs Peter
Tineke
Hallo Peter, dankjewel voor je reactie en wat leuk om op deze manier kennis te maken. Wat mooi zeg, 4 katten. Je verhaal over een kat die zelf de deur opent, doet me herinneren aan mijn jongere jaren. Zoals ik in de blog al schreef, hadden we thuis 2 rode katers. Eén van de twee opende zelf ook deuren, en mijn vader heeft dat toentertijd opgelost door de deurklinken verticaal te zetten. Wellicht is dit een bruikbare tip voor je? Wellicht is de cursus ‘Communiceren met dieren’ wat voor je, als natuurmens? Zeker een aanrader.
Mooi dat je bezig bent een switch te maken, en een balans tussen denken en voelen is erg belangrijk.
Geniet van de Veluwe, een mooi gebied!