Je kent hem vast wel, het beroemde kaartspel, de tarot. Op zoek naar de oorsprong van de tarot kaarten, kwam ik zoveel verklaringen tegen dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Hoe en waar de tarot is ontstaan, blijft een groot mysterie. De eerst bekende vermelding van het tarot (of tarock) kaartspel in Europese documenten stamt uit de dertiende eeuw, en de oudst bekende tarotkaarten dateren uit de vijftiende eeuw.
De tarot was in de late middeleeuwen populair bij het volk. Overigens niet alleen om de toekomst mee te voorspellen, maar vooral als gewoon kaartspel. Dit spel wordt in sommige delen van Frankrijk en Italië nog steeds gespeeld. Hier kennen we de tarot vooral als een voorspellings- of orakelkaarten, een bekende is De Rider-Waite tarot.
De Rider Waite tarotkaarten
Er is veel te vertellen over de tarotkaarten en hoe je ermee kan werken, een klein voorproefje. De tarot is een spel dat bestaat uit 78 kaarten. Het lijkt op het gewone kaartspel dat we allemaal kennen. Het leggen van tarotkaarten kun je zien als een manier om met behulp van symboolkaarten inzicht te krijgen in allerlei aspecten van je dagelijks leven. Je kunt de tarot gebruiken als je inzicht wilt hebben over liefde, werk, bewustzijn of je eigen ontwikkeling.
De 78 kaarten van de tarot zijn opgebouwd uit 56 kleine arcana tarotkaarten en 22 grote arcana tarot kaarten. Het woord arcana komt uit het Latijns en betekent geheimen, en de grote arcana openbaart de grote geheimen waar de kleine arcana meer de detailgeheimen bloot legt.
De kleine arcana is opgedeeld in vier elementen:
- staven of stokken: deze hebben te maken met dagelijkse aangelegenheden
- kelken, bokalen of bekers: deze hebben betrekking op gevoelens en emoties
- pentakels, pentagrammen of munten: deze hebben betrekking op de materiële wereld
- zwaarden: deze hebben betrekking op ideeën en bijvoorbeeld beslissingen
De vier elementen van de kleine arcana gaan van de tarotkaart aas tot en met tien, gaan vervolgens verder in de vier tarot hofkaarten: schildknaap, ridder, koningin en koning. De grote arcana begint met de tarotkaart “de dwaas”, met nummer 0, en eindigt met de tarotkaart “de wereld”, met nummer 21.
Geen van de kaarten is in zichzelf ‘goed’ of ‘slecht’, maar natuurlijk zijn sommige kaarten wel aangenamer in betekenis dan andere kaarten. Zoals bij regen zonneschijn hoort, geld ook bij tarotkaarten dat het aangename en onaangename vriendschappelijk naast elkaar bestaan. Het lijkt net het leven zelf.
Wat kan je met tarotkaarten?
Als je tarotkaarten gaat leggen:
- worden je vermoedens over een bepaald onderwerp vaak bevestigd,
- krijg je inzichten in vraagstukken,
- je leert jezelf en de mensen om je heen beter kennen,
- krijg je raad in situaties
- ontdek je andere invalshoeken,
- raad bij het nemen van een beslissing
Tarotkaarten zijn slechts als gidsen op je pad, en wat je ermee doet is verder aan jou. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je gedrag.
Als je erom vraagt leg ik hem graag voor je tijdens een consult. Natuurlijk kan je het ook zelf leren, en dan is het Tarot E-book of het Tarot Meester starterspakket een heel goed begin. Met wat tijd en oefening, kan je dan na een tijd ook jezelf Tarot Meester noemen.
Een dagkaart trekken doe je hier.
Geef een reactie