Afgelopen weekend hadden we afgesproken met een mooie groep mensen over het onderwerp HSP in relatie. Het was heerlijk weer, genoeg zon en aangenaam van temperatuur, en de gesprekken waren leerzaam en open. Het is fijn om nieuwe en oude vrienden te ontmoeten en samen een dag te delen. Het is een goede manier om elkaar wat beter te leren kennen.
Een menselijke ervaring
Wat je vooral leert is dat we allemaal mens zijn met een menselijke ervaringen en dat eigenlijk geen van ons ontkomt aan het dragen van een verlies of het leren omgaan met minder gemakkelijke emoties. We zijn sociaal, maar dat betekent niet dat we het echt gemakkelijk vinden om bij elkaar te zijn. Soms doet bij elkaar zijn gewoon teveel en vaak lopen we er tegenaan dat onze grenzen te open staan en we ongewild toch meer hebben gegeven of ontvangen dan we aankonden.
Dan merken we misschien achteraf waar we niet genoeg voor onszelf zijn opgekomen of simpelweg dat we opeens heel moe zijn en tijd nodig hebben om weer op kracht te komen. Hoog gevoelige mensen hebben dat sterker dan anderen, maar allemaal zijn we gevoelig op die manier en hebben geleerd om daarmee om te gaan (met meer of minder succes).
Grenzen en begrenzen
Grenzen en emotie- of zelfregulatie zijn dus onderwerpen die in veel thema-bijeenkomsten terugkomen. We zijn mens, met een menselijke ervaring en dus ook menselijke problemen. Het verschil zit hem meestal niet in de ervaring, maar in hoe je reageert op de ervaring. De een gaat bijvoorbeeld snel vechten, in antwoord op prikkels, waar de ander bevriest of op de een of andere manier het contact met zijn ervaring kwijtraakt en innerlijk vertrekt.
Wij staan open voor de ervaring en het is fijn dat een van de deelnemers gekozen had voor deze workshop, juist omdat de tekst een open en menselijke houding demonstreerde naar de “narcistische” ex-partners. Ze had zelf hard gewerkt om haar ex-partner innerlijk overeind te houden, ondanks alle moeilijkheden in het contact en alle angst, zodat haar kinderen een vader konden houden. Ze wilde daarom naar een plek waar die partner dus ook overeind werd gehouden, een plek waar ze iets anders zou vinden dan de terugkerende afkeer die we zo vaak lezen en horen.
Dichter bij elkaar komen en echt ontmoeten
In zo’n thema-groep komen we snel naar buiten en delen veel over onszelf. Dat is ook de uitnodiging, want als dat er niet is, waar gaat de ontmoeting dan nog over (en is er dan wel sprake van een ontmoeting)?
Onderwerpen kunnen gaan over ouderschap en de relatie met je kind, wanneer het niet zo goed gaat met jezelf, of wanneer het duidelijk niet goed gaat met je kind, wanneer je kind misschien zelfs op een zelfdestructief pad terecht komt en alles in je wil helpen, zonder een mogelijkheid om dat echt te kunnen.
Soms kan het gaan over angst die je voelt, terwijl je scheidt van een “machtige”-ex-partner en niet weet wat er gaat gebeuren. Hoe ga je om met die angst en welke realiteit zet je er tegenover om het wat tegenwicht te geven? Angst kan snel omslaan in een negatief vergrootglas die je eigen kracht en mogelijkheden ontkennen en kleineren en de dreiging veel groter kan laten lijken dan realistisch is.
Het kan gaan over liefde en welke positieve lessen je uit je ook moeilijke ervaring haalt. Het kan gaan over de offers die liefde nu eenmaal altijd van je vraagt en hoe je uitdrukking geeft aan liefde in je leven. Het kan gaan over je grote verlangen naar nabijheid en hoe je bij elkaar kunt zijn en elkaar nader komen.
Thema-dagen zijn heel nuttig om te leren van elkaars ervaring en op die dagen laten we elkaar even achter het gordijn kijken.
Gewoon gezellig
We organiseren natuurlijk vaker dagen met een thema, maar soms willen we ook gewoon een moment creëren waarop het helemaal niet gaat over leren en waarop gezelligheid vooropstaat. Ik denk dan aan een Bourgondisch BBQ-feest met salsa-muziek, iets wat we eerder hebben gedaan en wat naar meer smaakt, of Rond het kampvuur, aanstaande vrijdagavond.
Het maakt op dat soort momenten niet echt uit of er nu een enkele gast komt of vijftig, want het is altijd fijn om elkaar te zien, om wat tijd met te delen met vriendelijk gezelschap en interessante mensen, samen de tuin en vrije natuur te genieten.
Cultuurbouwstenen
Een maaltijd delen, of samen muziek maken, is een bewezen manier om gemeenschappen en cultuur op te bouwen en elkaar te vertellen dat we bij elkaar horen en het samen willen doen. We delen een maaltijd, zetten samen alles klaar, ruimen samen op en gunnen elkaar wat, Natuurlijk nemen we ook graag een cadeau mee voor de gastheer of gastvrouw, in de vorm van wat voedsel of snoeperij, kleurige versieringen en/of wat geld. Zo bedanken we elkaar voor het genoegen.
Het plezier van een picknick
Ik herinner me het begin van de Israel-Palestina retraite van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Zijn dharma lezing (een inspirerende lezing vanuit en over de boeddhistische weg) begon met een picknick. Hij vertelde dat bij een picknick alles gemakkelijk is en alles plezierig.
Tijdens een picknick is al het werk dat je doet, om alles voor te bereiden en mee te nemen en klaar te zetten, plezierig. Je bent aan het werk, maar je hebt er plezier in omdat je het een picknick is en alles wat je doet dus in de ontspannen sfeer van de picknick plaatsvindt.
Hij heeft natuurlijk gelijk en herinnert ons op een simpele manier eraan dat het verschil maakt met welke intentie of gedachten je doet wat je doet. Bijna alles kan plezierig zijn als je het doet vanuit ontspanning en het plezier dat je beleeft als je het doet als een picknick.
Wanneer stop je met het druk hebben?
Hij vertelt in diezelfde lezing ook over een klooster waar de monniken het altijd druk hadden. Hij vroeg zich af wat voor zin het heeft om monnik te zijn als je het altijd druk hebt. Ze wilde een luie dag plannen, maar ze hadden het steeds te druk. Misschien dat ze na hun dood een luie dag zouden kunnen hebben. We zouden dat echter ook nu al kunnen doen.
In Plumb Village, het spiritueel centrum van Thich Nhat Hanh, hebben alle monniken een paar keer per jaar een lazy day (luie dag). Ze hoeven die dag helemaal niets en doen alleen maar wat ze zelf willen. Natuurlijk kunnen ze wel helpen met koken of in de tuin werken, maar alleen als ze dat zelf graag willen. Het is belangrijk om dat soort dagen en momenten te hebben.
Daarom organiseren wij ook momenten als het salsa-BBQ feest op 6 juli of de Rond het Kampvuur van aanstaande vrijdagavond. Dan werken we even niet en zijn er gewoon voor elkaar en het fijne gezelschap. Rond het kampvuur is het net als op een picknick, gewoon gezellig om bij elkaar te zijn.
Als je een lied wilt zingen of iets voordragen, of een mooi verhaal vertellen, of wat dan ook, dan is rond het kampvuur, aan de BBQ, of gewoon aan de maaltijd, een ultieme plek om iets bij te dragen of delen met alle vrijheid om dat ook niet te doen. Gewoon jezelf zijn in de ontmoeting in de wetenschap dat je in goed gezelschap bent en dat je daar gerust een beetje gek mag doen.
Onze relatie met vuur
Het valt op hoeveel wij mensen houden van vuur. Veel gemeenschapsmomenten hebben vuur centraal staan. Het kampvuur, de barbecue, de open haard, kaarsen en fakkels, vuur fascineert ons als weinig anders. En niet voor niets natuurlijk, vuur is zowel gevaarlijk als een bron van overleving.
De uitvinding van vuur, of liever ons vermogen om vuur levend te houden en te bewaren, heeft veel mogelijkheden gecreëerd om ons leven beter te maken. De oermens had opeens een manier om warm te blijven in de winter, waar andere dieren aan de kou ten onder konden gaan, en later gebruikten we vuur om voedsel meer verteerbaar en lekkerder te maken, metalen te smelten en bewerken, hout te buigen en drogen, machines tot leven te brengen, enzovoort.
Zonder vuur zou de moderne welvaart nooit hebben kunnen ontstaan. Zonder vuur hadden we niet eens bestaan, want ook onze zon is een enorme vuurbol. Voor de moderne mens is vuur alledaags geworden, iets wat vaak weinig aandacht krijgt, behalve misschien als het een weg is naar gezelligheid.
Vuur staat voor leven en levenskracht
We merken vaak niet eens wat van het vuur dat we gebruiken, maar we zijn gek op de machines en plekken die ons met vuur bedienen. Ook eten van het vuur is populair, zoals geen ander eten is. Vuur en passie gaan hand in hand en passie is levenskracht.
Vuur staat voor energie, liefde, sociaal en asociaal, en alles wat een beetje gevaarlijk is, maar ook heel aantrekkelijk. We houden van vurige mensen, ook al zijn die niet altijd gemakkelijk, en we dichten zelfs elkaar vuur toe en zwepen dat in elkaar op. Vuur is echt verbonden met onze levenskracht en hoe harder die brand, hoe meer we ervaren dat we leven.
Vuur is vrij en intens
Ook boosheid en de intensiteit van vurige ontmoetingen worden vaak beschreven in woorden met vuur. Vaak schrikken we ervan, maar het fascineert tegelijk. Daarom heeft ook vuur hier een plek en komt het voor in vele rituelen, van de olympische spelen tot aan een vuurloop of zweethut.
Vuur doet pijn, maar die pijn maakt ons alert en brengt ons meteen terug in ons lichaam en het hier en nu. Het is ontembaar en dus vrij in zijn aard. Misschien is het die ontembaarheid en die vrijheid die ons aantrekt, omdat we weten dat we zelf vaak niet zo vrij zijn, ons aanpassen aan van alles, en dus lonken naar meer moed (vuur) om vrij te durven zijn.
Het vuur dat in je leeft
Ondertussen is de milde vorm gewoon wat warmte en lekker eten van de BBQ op een zomerse avond of een kampvuur waar we ons rond verzamelen en het goed hebben.
We organiseren graag dat soort momenten. Natuurlijk gaat niet perse alles wat we plannen door, maar de momenten waar genoeg van onze gasten voor kiezen gaan altijd wel door. Het hangt dus vooral ook van jou af, of je het interessant genoeg vindt om erbij te zijn. Daarom plannen we verschillende dingen op verschillende momenten en dan kan je kiezen of het belangrijk of aantrekkelijk genoeg is. We zien je graag.
Je kan gewoon deelnemen, maar als je dat wilt kan je zelf ook iets bijdragen, als een vrijwilliger of anderszins. Iemand meenemen is ook altijd een goed idee, het is gezellig en nieuwe vrienden zijn altijd welkom.
Deze plek is beschikbaar en er is veel mogelijk. Als je een leuk idee hebt, of een vraag, dan kan je altijd even uitreiken en denken we graag met je mee over hoe het in te passen is. We willen graag die helende plek zijn waar je kunt ontvouwen en echt zijn zoals je wilt zijn of bent.
Laat ons hieronder ook eens weten wat je van ons aanbod vind en hoe we je beter kunnen helpen op je pad of je ervaring rijker kunnen helpen maken. Geef ons maar richting zodat we ons aanbod beter op je kunnen afstemmen. Laat ons weten wat er in je leeft en waar je mee bezig bent, of waar je hulp zoekt en antwoorden die je nog niet hebt gevonden. Of vertel ons een persoonlijke anekdote, waaraan je dacht toen je dit las.
Op deze website en de website van Hans (De Witte Prins) kan je veel van waarde vinden. Het is allemaal beschikbaar voor je en er is rijkdom alom als je het ontvangt. Natuurlijk is het aan jou om uit te reiken en in gang te zetten wat je nodig hebt. Tot je zover bent gaan wij hier rustig verder en wachten op je reactie. Tot gauw!
Geef een reactie